© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

enktadienį baigėsi didžiausios Baltijos regione vykusios tarptautinės Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos “Liepsnojantis kalavijas 2014”.

Tris savaites Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų surengtuose mokymuose reaguoti į įvairias krizines situacijas vandenyje, ore ir sausumoje kartu su lietuviais treniravosi Estijos, Latvijos, Lenkijos, JAV, Norvegijos ir Švedijos specialiųjų operacijų pajėgų kariai.

Pasak krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, pratybomis pademonstruotas NATO partnerių siekis stiprinti saugumą, stabilumą bei pasirengimą tinkamai reaguoti į naujo pobūdžio karinius veiksmus, atsižvelgiant į šiandienos situaciją pasaulyje.

“NATO sąjungininkų pajėgos Lietuvoje krizės Ukrainoje metu, šios ir kitos tarptautinės pratybos, tai NATO sąjungininkų žinutė, kad NATO nedelsiant gintų Lietuvą taip, kaip ir Lietuva gintų kitus sąjungininkus”, – tvirtino ministras.

Anot jo, šios pratybos išsiskyrė tuo, kad vyko ne tik kariniuose daliniuose, bet ir už jų ribų, miestuose ir miesteliuose.

“Jos parodė, jog esame puikiai pasiruošę ginti savo šalį. Mokymai vyko visoje Lietuvoje, bendradarbiaujant su kitomis institucijomis ir tarnybomis, todėl galime džiaugtis, kad jos praėjo sklandžiai. Noriu padėkoti visiems Lietuvos gyventojams už supratingumą stebint jų kaimynystėje vykusias pratybas”, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas J.Olekas.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius teigė, kad pratybų scenarijus buvo pakoreguotas ir pritaikytas atsižvelgiant į dabartinius įvykius Rytų Ukrainoje.

Pratybose dalyvaujantys kariai naudojo įvairią karinę techniką: šarvuotus visureigius, keturračius ir motociklus. Taip pat užduotys vykdytos su JAV karinių oro pajėgų transporto lėktuvu C-130J “Hercules”, JAV jūrų pėstininkų vertikalaus kilimo-tūpimo orlaiviu CV-22 “Ospray” ir Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparniu Mi-8.

Kariai treniravosi šturmuoti įvairius objektus, išlaisvinti įkaitus, išaiškinti priešiškų pajėgų įtakos agentus ir pan.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: