Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Marihuana antradienį pradėta oficialiai pardavinėti Čekijos vaistinėse pacientams, sergantiems įvairiomis ligomis, tokiomis kaip vėžys, Parkinsono liga, išsėtinė sklerozė arba žvynelinė.

Tačiau naujas įstatymas nenumato kompensacijos už kanapių preparatus, kuriuos dalis ekspertų giria kaip stebuklingus vaistus.

Tik pagal receptus parduodami preparatai tapo teisėtais nuo pirmadienio, tačiau iki šiol buvo beveik neprieinami, nes 10,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje dauguma vaistinių nedirbo ilgąjį Velykų savaitgalį.

Numatoma, kad Praha importuos šiuo vaistus maždaug metus – kaip pranešama, iš Izraelio arba Nyderlandų, kol Valstybinis vaistų kontrolės institutas pradės išdavinėti licencijas vietos augintojams, galiosiančias ne ilgiau nei penkerius metus.

Institutas taip pat nustatys kanapių pasėlių plotus ir organizuos žaliavos pirkimo iš ūkininkų konkursus.

Čekija, kuri yra Europos Sąjungos (ES) narė nuo 2004 metų, turi vienus iš liberaliausių įstatymų Bendrijoje dėl lengvųjų narkotikų vartojimo.

Žmonėms, turintiems iki 15 gramų marihuanos arba auginantiems iki penkių kanapių kerų, gresia tik nedidelė bauda. Tokia pozicija vilioja Čekiją marihuanos gerbėjus iš kitų šalių, tokių kaip kaimyninė Lenkija, kur įstatymai griežtesni.

2011 metų nacionalinėje ataskaitoje dėl narkotikų vartojimo nurodoma, kad 16,1 proc. 15-34 metų Čekijos gyventojų prisipažįsta vartoję marihuaną tais metasi – 20,3 proc. mažiau negu 2010-aisiais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: