Tarptautinės pratybos „Grand Quadriga 2024“. ELTA / Andrius Ufartas

Dauguma Lietuvos kandidatų į Europos Parlamentą (EP) pasisako už galimybę Europos Sąjungos (ES) narėms bendrai skolintis gynybos finansavimui per vadinamąsias euroobligacijas.

Antradienio vakarą nepriklausomo politikos stebėsenos tinklo „Žinau, ką renku“ organizuotuose debatuose Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas į EP Aurelijus Veryga teigė, kad tokiam sprendimui Europa yra pasiruošusi.

Nemanau, kad galima sugeneruoti didesnę politinę valią, kokia ji yra dabar, kai yra iškilęs saugumo klausimas, ypatingai Ukrainos karo kontekste“, – sakė jis.

Už bendrą ES valstybių skolinimąsi gynybos reikmėms pasisakė ir Lietuvos žaliųjų partijos atstovė Ieva Budraitė.

Skolintumėmės ne po vieną – skolintumėmės kartu. Mokėtume mažesnes palūkanas ir tokiu būdu sutelktume reikiamą finansavimą tam, kad padėtume laimėti Ukrainai“, – debatų metu pažymėjo ji.

Laisvės partijos kandidatų į EP sąrašą vedantis Dainius Žalimas su šia pozicija taip pat sutiko. Pasak jo, vienas didžiausių prioritetų šiuo metu yra bendra oro gynyba.

Yra svarbu kuo didesnis Europos gynybos fondo stiprinimas tam, kad sukurtume realią Europos gynybos sąjungą“, – sakė Laisvės partijos atstovas.

Su tuo, kad ES narėms reikia daryti bendrus pirkimus sutiko ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąrašą vedantis Virginijus Sinkevičius, Krikščionių sąjungos atstovas Algimantas Rusteika, Darbo partijos sąrašo vedlys Valentinas Bukauskas, Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas, socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė, konservatorių sąrašą vedantis Andrius Kubilius bei partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas Artūras Paulauskas.

Visgi Taikos koalicijos kandidatas į EP Mindaugas Puidokas tikino, kad šiuo metu ES gynybos politikos problemų spręsti negeba.

Pradėti reikėtų ne nuo pirkimo visiems kartu, bet nuo to, kad tos ES šalys narės, kurios yra ir NATO narės, vykdytų savo įsipareigojimus dėl 2 proc. skyrimo nuo bendrojo vidaus produkto“, – debatuose akcentavo jis.

Prieš bendrą ES valstybių skolinimąsi taip pat nurodė esantis Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) atstovas Petras Gražulis bei Nacionalinio susivienijimo kandidatas Vytautas Radžvilas.

Skolinimosi idėja yra neįgyvendinama, nes didžiosios valstybės grėsmės nejaučia“, – antradienio vakarą vykusiuose debatuose pažymėjo V. Radžvilas.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje prezidentas Gitanas Nausėda teigė, jog siekiant gynybos pramonės plėtros ES mastu, turi būti sukurtos galimybės Europos investicijų bankui (EIB) investuoti ir skolinti tokiems projektams. Visgi, tuomet jis pažymėjo, kad tokio finansavimo gali neužtekti, todėl bus svarstomi ir kiti lėšų šaltiniai.

Šalies vadovas paminėjo, kad vienas iš tokių finansavimo būdų galėtų būti ir gynybos obligacijos, kurios būtų leidžiamos visos ES mastu.

Raminta Majauskaitė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: