JAV prezidentas Džo Baidenas EPA-ELTA nuotr.

Amerika šiandien yra viena įtakingiausių šalių Pasaulyje, todėl įvykiai šalies viduje rūpi ne tik Amerikos gyventojams. 2020 metais 46 JAV prezidentu tapęs Džo Baidenas vis dažniau praneša apie pokyčius, griežtinamus įstatymus, didėjančias baudas ir kitas priemones, kuriomis tikimasi suvaldyti COVID-19.

JAV aktyviai vykdomas 6 dalių planas (six-part plan). Jau pavadinimas išduoda, kad strategiją sudaro 6 dalys: nevakcinuotų vakcinacija, tolimesnis paskiepytųjų apsaugojimas, saugus atidarytų mokyklų palaikymas, dažnesnis testavimas ir reikalavimas dėvėti kaukes, saugojamas ekonomikos atsigavimas ir geresnė žmonių, sergančių COVID-19, priežiūra. Baidenas tiki, kad, laikantis plano, bus garantuotas amerikiečių saugumas ir sparčiai atsigaus dėl pandemijos nukentėjusi ekonomika.

Visų pirma, šalyje stengiamasi vakcinuoti kuo daugiau žmonių. Šiuo metu daugiau nei 208 mln. amerikiečių yra pasiskiepiję bent viena vakcina, o daugiau nei 177 mln. gyventojų jau yra pilnai vakcinuoti. Apie 80 mln. žmonių, tai yra apie 25% šalies gyventojų, vis dar yra nepasiskiepiję, o tai, pasak Joe Bideno, gali atnešti nemalonių pasekmių. Siekiant didinti pasiskiepijusių skaičių, dauguma darboviečių reikalauja darbuotojus pasiskiepyti. Veteranų reikalų departamentas, sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentas, Indijos sveikatos tarnyba ir Nacionaliniai sveikatos institutai reikalauja, kad dauguma darbuotojų būtų pasiskiepiję. Vakcinacija skatinama mokyklose, universitetuose. Mokinius, kuriems 12 ar daugiau metų, ragina skiepytis, o vaikų, kuriems mažiau nei 12 metų, tėvus agituoja pasiskiepyti tam, kad garantuotų saugią vaikų aplinką. Visi mokyklų darbuotojai privalo būti pasiskiepiję tam, kad garantuotų mokinių saugumą. Pentagone taip pat darbuotojai privalo pasiskiepyti. Joe Bidenas pareiškė, kad vykdomosios valdžios darbuotojai, rangovai, dirbantys su federacine vyriausybe, privalo vakcinuotis, be jokių išimčių. Tam, kad darbuotojai, turintys vakcinuotis, nenukentėtų materialiai, laikas, skirtas pasiskiepyti, bus apmokamas.

Šalyje svarstomas klausimas kaip sustiprinti jau paskiepytų žmonių saugumą. Planuojama vakcinacija 3 vakcina. Ji reikalinga tam, kad visuomenė būtų dar labiau apsaugota nuo Delta varianto. Trečiąja vakcina žmonės galėtų skiepytis nuo rugsėjo 20 dienos, tačiau kol kas tikėtina, kad iki to laiko bus patvirtinta tik „Pfizer“ 3 vakcina.

Pasaulyje siaučiant COVID-19 pandemijai buvo uždarytos mokyklos, todėl nukentėjo švietimas visame pasaulyje. Amerika, kaip ir kitos šalys, siekia užtikrinti, kad mokyklų daugiau nereikėtų uždaryti, o mokiniai galėtų mokytis kontaktiniu būdu. Iki šiol labiausiai pasiteisinusios priemonės buvo: kaukių dėvėjimas viduje, fizinis atstumas, patalpų vėdinimas, reguliarus testavimas. Dabar, norint dar labiau užtikrinti mokyklų bendruomenių saugumą, vaikai, turintys 12 ar daugiau metų, skatinami skiepytis. Privaloma vakcinacija visiems darbuotojams, vykdomas dažnesnis testavimas.

Kiti, ne mažiau svarbūs dalykai yra testavimas ir kaukių dėvėjimas. Įmonėse, kuriose dirba 100 ar daugiau darbuotojų, reikalaujama, kad nevakcinuoti darbuotojai testuotųsi bent vieną kartą per savaitę. 10 000 vaistinių šalyje užtikrinti nemokami testai, o 300 mln. greitųjų testų skirti platinti bendruomenės sveikatos centrams, maisto bankams ir mokykloms. Žmonės vis dažniau piktinasi dėl to, kad turi dėvėti kaukes. Džo Baidenas tikina, kad kaukių nenešiojimas ir skatinimas to nedaryti yra bjaurus elgesys, būtent todėl paskelbė apie didinamas baudas už kaukių nedėvėjimą viešajame transporte. Nusižengus vieną kartą bauda siekia 500-1000 dolerių, tačiau nusižengus antrą kartą – bauda gali siekti nuo 1000 iki 3000 dolerių. Baudos didėja dvigubai, tačiau šalies prezidentas tikina, kad tokie veiksmai reikalingi. Amerikoje per dieną suserga apie 140 tūkst. žmonių, o miršta apie 1000. Testavimas ir kaukių dėvėjimas yra privalomas tam, kad mažintų ligos plitimą.

Vienas iš svarbiausių dalykų, kurį akcentavo Džo Baidenas, yra šalies ekonomika, kuri nukentėjo pandemijos laikotarpiu. Šiuo metu šalies ekonomika atsigauna, mažėja bedarbystė. Siekiant ekonomiką ir toliau stiprinti, smulkūs verslai galės pasiimti 2 mln. ar didesnę ilgalaikę paskolą. Paskola išsiskiria mažomis palūkanomis, taip pat jos nereikės grąžinti du metus. Paskolą bus galima panaudoti darbuotojų išlaikymui, samdymui, perkant inventorių ar sumokant didesnę skolą, atsiradusią pandemijos laikotarpiu. Didelis dėmesys skiriamas smulkiųjų verslų palaikymui, nes būtent jie sukuria naujas darbo vietas.

Paskutinis punktas, kurį siekia įgyvendinti Amerikos prezidentas, yra geresnė COVID-19 sergančiųjų priežiūra. Visų pirma, užtikrinamos visos priemonės ligonių ar juos prižiūrinčio personalo saugumui. Siekiama, kad nieko netrūktų gydymo metu, įsigyjama reikalinga įranga.

Džo Baidenas, skatindamas visuomenę būti supratinga ir atsargia, primena, kad situacija pasaulyje nėra žaidimas, todėl reikalingos tokios griežtos priemonės. Tikina, kad juo galima pasitikėti, nes nuo tada, kai Joe Bidenas tapo Amerikos prezidentu, sumažėjo mirčių nuo COVID-19, padaugėjo pasiskiepijusių ir ženkliai išaugo ekonomika. Pats prezidentas ir jį palaikantys žmonės teigia, kad visų veiksmų imamasi tam, kad būtų užtikrintas šalies gyventojų saugumas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: