Džo Bidenas / EPA-ELTA nuotr.

Dirbti su geriausiais valstybės mokslininkais ir politikos formuotojais man buvo ypatinga garbė“, sugrįžimo proga sakė Maiklas Kuperbergas.

Džo Baidenas sugrąžino mokslininką, atsakingą už svarbiausių federalinės valdžios klimato kaitos ataskaitų pateikimą, į poziciją, iš kurios buvęs prezidentas Donaldas Trampas pernai jį pašalino.

Baltieji rūmai trečiadienį sakė, kad klimato mokslininkas Maiklas Kuperbergas, kuris prieš pašalinimą šešerius metus vadovavo dokumentų produkcijai, sugrįš kaip J.V. pasaulinių pokyčių tyrimų programos (USGCRP) vykdomasis direktorius. Ši agentūra atsakinga už Nacionalinio klimato vertinimą (angl. National Climate Assessment) – šimtų mokslininkų iš daugybės agentūrų darbų kompiliacija, padedanti vadovauti šalies klimato politikai – kas keturis metus.

Kaip mokslininkui, man buvo tikra garbė tarnauti Amerikos žmonėms vadovaujant Demokratijos ir Respublikos valdžiai ir pristatyti mokslą, galintį padėti rasti sprendimus“, trečiadienį sakė Kuperbergas, kuris buvo laikinai iš naujo paskirtas į Energetikos departamentą. „O kaip valstybės tarnautojui, dirbti su geriausiais valstybės mokslininkais ir politikos formuotojais, tiek vyriausybės viduje, tiek už jos ribų, man buvo ypatinga garbė“.

Nepaisant to, kad mokslininkas buvo įpusėjęs su Penktojo nacionalinio klimato vertinimo darbu, kuris pasirodys 2022 metais, Trampas lapkričio mėnesį Kuperbergą pašalino. Kaip pranešama, Kuperbergą šis pašalinimas kaip reikiant „nustebino“, nes jis tikėjosi pasilikti pozicijoje iki kol dokumentas bus publikuotas.

Jį pakeitė mokslininku Deividu Legatesu, kuris artimai bendradarbiavo su klimato kaitos neigėjais ir neteisingai tvirtino, kad padidėjęs anglies dvideginio (stiprios, šiltnamio efektą sukeliančios dujos) kiekis atmosferoje iš tikrųjų planetai teikia naudos. Legatesas savo trumpą laiką šiose pareigose panaudojo, kad sukurtų dokumentus, menkinančius klimato kaitos mokslą, nors jie ir nebuvo recenzuoti.

Trampas taip pat neigė klimato kaitos mokslą ir jo valdymo laikotarpiu Baltieji rūmai dirbo, kad iš esmės sunaikintų Ketvirtąjį nacionalinio klimato vertinimą, kuris galiausiai įtraukė smerkiančias Jungtinių Valstijų prognozes.

Paskutines dienas savo kabinete Trampas panaudojo tam, kad pašalintų vyresniuosius valdžios mokslininkus iš jų pozicijų skirtingose agentūrose. Jo valdyba spalio mėnesį taip pat pašalino viršininko pareigas Nacionalinėje vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijoje (angl. National Oceanic and Atmospheric Administration) ėjusį Kregą Makliną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: