© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Aukščiausiasis Europos Sąjungos migracijos reikalų pareigūnas penktadienį perspėjo, kad kompromisinis susitarimas dėl pabėgėlių pasidalijimo Bendrijos šalyse gali įstrigti, jeigu patys migrantai atsisakytų bendradarbiauti.

“Žinia visiems – laikykitės taisyklių”, – pasakė ES migracijos reikalų komisaras Dimitris Avramopulas per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Liuksemburgo užsienio reikalų ministru Jeanu Asselbornu (Žanu Aselbornu), kurio šalis šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai.

Daugelis į Graikiją atvykstančių pabėgėlių iš Sirijos, Irako ir Eritrėjos šiuo metu net neteikia prieglobsčio prašymų, nes bijo, kad gali ilgam įstrigti šioje recesijos apimtoje šalyje.

Tačiau šito reikia, kad juos būtų galima įrašyti į sąrašą pagal ES schemą dėl 160 tūkst. pabėgėlių paskirstymo Bendrijos šalyse.

Jeigu šios taisyklės nebus laikomasi, “visa sistema žlugs”, sakė J.Asselbornas.

D.Avramopulas ir J.Asselbornas anksčiau apsilankė pabėgėlių registravimo punktuose Graikijos Lesbo saloje, pačiame migrantų antplūdžio Europoje fronte.

Graikija planuoja įrengti registravimo punktus Samo, Lero, Koso ir Chijo salose, o pagrindinė vadavietė bus Pirėjo uoste netoli Atėnų.

ES tikslas yra šiuos centrus įrengti iki lapkričio pabaigos.

Tačiau, kas bus su tūkstančiais migrantų iš kitų nei Sirijos kraštų, kai juos į Graikiją sugrąžins kitos ES šalys, gana neaišku.

Žmonių perteklius Graikijos salose vasarą sukėlė muštynes tarp migrantų ir policijos; tokie reiškiniai vėl gali pasikartoti.

Tarptautinė migracijos organizacija nurodo, kad nuo sausio pradžios į Europą atvyko daugiau kaip 610 tūkst. migrantų, daugiau kaip 3 tūkst. žuvo, mėgindami ją pasiekti.

Vien į Graikiją atvyko 470 tūkst. žmonių, kurių dauguma yra pabėgėliai iš pilietinio karo apimtos Sirijos.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: