© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Indijoje gana beviltiškoje kovoje moterys siekia savo statusą ir teises sulyginti su vyrais. Ilgą laiką padėtis nei kiek negerėjaTai šalis, itin pavojinga ne tik vietinėms moterims, bet ir iš svetur atvykusioms. Indija pabrėžtinai yra pavojingiausia vieta dėl seksualinio priekabiavimo, išprievartavimo ir smurto atvejų. Daugelis jaunų mergaičių, net nesulaukusios savo pilnametystės jau yra ištekinamos ir privalo gimdyti vaikus. Taip pat labai klesti prekyba žmonėmis. Indija jau lenkia tokias šalis kaip Sirija ir Afganistanas.

Psichiatrės Purninos Nagarajos teigimu, vyrai prievartauja moteris, nes tiki, kad tokiu būdu įrodo savo pranašumą prieš silpnesnę lytį t.y. moterį. „Indų kultūra vyrams užkrauna daugybę taisyklių, koks turi būti tikras vyras. Jie turi nuolatos įrodinėti savo vyriškumą. Matydami augančią moterų įtaką šalyje, vyrai jaučia grėsmę ir todėl yra griebiamasi brutalios priemonės.“ – aiškina ji. Taip pat dažnus smurtaujančių vyrų išpuolius prieš moteris paskatina Indijos miestuose pastebimi ryškūs socialiniai ir ekonominiai skirtumai.

Nors tokie atvejai nelieka nepastebėti žiniasklaidos ir vietinių laikraščių, todėl Indijos valdžia ėmėsi reformų: sugriežtino bausmes prievartautojams, viešose erdvėse įrengė daugiau stebėjimo kamerų. Taip pat įsteigė specialią seksualinio smurto aukoms skirtą psichologinės pagalbos liniją.

Delhi_protests-India_Raped,_says_one_young_woman's_sign

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šalyje šokiruojamai auga moteriškos lyties vaisių abortai ir ką tik gimusių mergaičių žudymai, kurie daromi dažniausiai anytų, giminaičių ar kaimynų spaudimu. Skaičiuojama, jog apytiksliai net 2 mln. kūdikių per metus nužudoma vien dėl jų moteriškos lyties. Baisiausia jog tai paplitę ne tarp skurdžių ir beraščių žmonių. Pasiturinčių šeimų atstovės jaučia spaudimą „užtikrinti“ vyriškos lyties kūdikio atėjimą į pasaulį tam, kad būtų pratęstas šeimos vardas. Paveldima žeme, šeimos verslas ir protėvų papuošalai visada perduodami per vyriškąją liniją. Gimus tik dukroms, šeimos gėrybės indų supratimu, pereitų į kitą šeimą. Skaičiuojama, jog mergaitės yra ekonomiškai nenaudingos.

Indija ekonomiškai labai sparčiai vystosi, išsilavinusių moterų skaičius didėja, jos skatinamos įsitraukti į darbo rinką. Bet deja moters situacija išlieka itin pažeidžiama ir viena prasčiausių pasaulyje. Iš tiesų, skaudi paradoksali realybė, bet neretai karvės labiau gerbiamos ir vertinamos negu moterys. Tikėkimės, kad ateityje Indijos Vyriausybės pasiūlyti įstatymai ir vykdomos reformos pakeis požiūrį į moteris ir jos galės gyventi visapusišką gyvenimą be baimės ir prievartos.

Taip pat skaitykite: Šokiruojančios keršto aukų nuotraukos iš Irano ir jų istorijos [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: