Pexels.com archyvo nuotr.

Pirmadienio rytą iš Odesos uosto išplaukė pirmoji Ukrainos grūdų siunta nuo Rusijos invazijos vasario mėnesį pagal svarbų susitarimą dėl Maskvos jūrų blokados Juodojoje jūroje atšaukimo.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas, kuris kartu su Turkija tarpininkavo įgyvendinant šį planą, pasveikino šį pranešimą, o Kijevas pareiškė, kad jei Maskva laikysis savo susitarimo dalies, tai atneš „palengvėjimą pasauliui“.

Penkis mėnesius sustabdytas tiekimas iš karo draskomos Ukrainos – vienos didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje – prisidėjo prie sparčiai kylančių maisto kainų, dėl kurių ypač nukentėjo skurdžiausios pasaulio šalys.

Pareigūnai sakė, kad Siera Leonėje registruotas krovininis laivas „Razoni“, kuriame buvo 26 000 tonų kukurūzų, plaukė specialiai išvalytu koridoriumi užminuotuose Juodosios jūros vandenyse.

„Tikimasi, kad Stambule jis pasirodys rugpjūčio 2 d. Tuomet jis tęs kelionę po to, kai bus patikrintas Stambule“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministro pareiškime.

Kiti konvojai bus gabenami laikantis jūrų koridoriaus ir sutartų formalumų, sakoma pareiškime.

Praėjusį mėnesį Ukraina ir Rusija kartu su Turkija ir Jungtinėmis Tautomis pasirašė proveržio paktą – pirmąjį reikšmingą susitarimą, kuriame dalyvauja kariaujančios šalys nuo invazijos, – kuriuo siekiama, kad milijonai tonų įstrigusių Ukrainos grūdų patektų į pasaulio rinkas.

Tačiau kitą dieną po susitarimo pasirašymo Rusijos smūgiai Odesos uoste sukėlė Ukrainos sąjungininkų pasipiktinimą ir sukėlė abejonių dėl susitarimo.

Pasak JT pareiškimo, A. Guterresas „tikisi, kad tai bus pirmasis iš daugelio komercinių laivų, judančių pagal pasirašytą iniciatyvą, ir kad tai suteiks labai reikalingo stabilumo ir palengvins pasaulinį aprūpinimą maistu, ypač pažeidžiamiausiomis humanitarinėmis sąlygomis“.

„Užtikrinti, kad esami grūdai ir maisto produktai galėtų judėti į pasaulines rinkas, yra humanitarinė būtinybė,“ – pridūrė jis.

A. Guterresas taip pat sakė, kad Pasaulio maisto programa planuoja „nupirkti, pakrauti ir išsiųsti iš Ukrainos pradinį 30 000 metrinių tonų kviečių JT frachtuotu laivu“, o artimiausiomis dienomis bus pateikta daugiau informacijos.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad pirmadienis – „palengvėjimo diena pasauliui, ypač mūsų draugams Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje, nes pirmieji ukrainietiški grūdai po kelis mėnesius trukusios Rusijos blokados iškeliauja iš Odesos“.

Kremlius pirmadienį pasveikino tai kaip „labai teigiamą“ pokytį ir „gerą progą išbandyti mechanizmų, dėl kurių buvo susitarta per derybas Stambule, veiksmingumą“.

Tačiau ši ilgai laukta siunta yra tik pradžia, o Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas sakė, kad dar 16 laivų jau „laukia savo eilės“ išplaukti iš Odesos.

„Tai yra laivai, kurie buvo blokuojami nuo pat Rusijos visiškos invazijos pradžios“, – sakė jis ir pridūrė, kad nuolat gaunami nauji prašymai leisti laivams prisišvartuoti ir pasikrauti.

„Per ateinančias savaites planuojame pasiekti visišką žemės ūkio produktų gabenimo efektyvumą“, – pridūrė jis.

Laivas „Razoni“ išplaukė praėjus dienai po to, kai 74 metų Ukrainos žemės ūkio magnatas Oleksijus Vadaturskis ir jo žmona Raisa žuvo, kai raketa pataikė į jų namą mūšių nuniokotame Mykolajivo mieste šalies pietuose.

Vadaturskis buvo stambaus grūdų eksportuotojo „Nibulon“ savininkas, anksčiau apdovanotas prestižiniu „Ukrainos didvyrio“ apdovanojimu.

Dažnai puolamas Mykolaivas yra arčiausiai pietinio fronto esantis Ukrainos miestas, kuriame Kijevo pajėgos siekia pradėti didelį kontrpuolimą, kad susigrąžintų teritorijas, prarastas po Rusijos invazijos vasario mėn.

Pirmadienį gubernatorius sakė, kad per „masinį“ Rusijos apšaudymą, per kurį naktį buvo apgadinti namai ir sugadinta humanitarinė pagalba, buvo sužeisti trys žmonės.

Nepaisant pažangos grūdų eksporto srityje, Rusijos apšaudymai vyko ir karo draskomuose šalies rytuose, kur Rusijos pajėgos kariauja vis giliau į Donbaso regioną.

Pramoninio Donecko regiono vadovas Pavlo Kyrylenko sakė, kad per pastarąją parą Rusijos apšaudymas nusinešė trijų žmonių gyvybes.

Razonio išvykimas įvyko po to, kai Rusijos valdžios institucijos Krymo Juodosios jūros pusiasalyje, kurį Maskva 2014 m. atėmė iš Ukrainos, pareiškė, kad nedidelis sprogstamasis užtaisas iš komercinio drono, greičiausiai paleistas netoliese, pataikė į karinio jūrų laivyno vadovybę Sevastopolyje.

Vietos meras dėl išpuolio, privertusio atšaukti kasmetinės Rusijos šventės, skirtos laivynui paminėti, iškilmes, apkaltino „Ukrainos nacionalistus“.

Ukrainos karinis jūrų laivynas apkaltino Rusiją surengus išpuolį kaip pretekstą atšaukti šventę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: