Izraelis raginamas apsaugoti Gazos Ruožo civilius. EPA-ELTA nuotr.

Šeštadienį pasigirdo vis daugiau raginimų Izraeliui apsaugoti Gazos Ruožo civilius. Prieš „Hamas“ teroristus kovojančios Izraelio pajėgos apsupo teritoriją prie Gazos pagrindinės ligoninės, o pagalbos organizaciją situaciją apibūdino kaip katastrofišką, informuoja AFP.

AFP korespondentas iš įvykio vietas netoli Gazos Ruožo didžiausios „Al Shifa“ ligoninės pranešė apie intensyvius mūšius tarp „Hamas“ ir Izraelio bei sprogimų garsus visą naktį.

„Hamas“ vadovybė ir ligoninės direktorius penktadienį paskelbė, kad per Izraelio smūgį ten žuvo 13 žmonių. Tačiau neįmanoma patikrinti, ar Izraelis iš tiesų už tai atsakingas.

Pagalbos agentūra „Gydytojai be sienų“ išreiškė „nepaprastą susirūpinimą“ dėl pacientų ir gydytojų saugumo „Al Shifa“ ligoninėje. Anot organizacijos, smūgiai prieš ją itin suintensyvėjo, o padėtis viduje – katastrofiška.

Tuo metu Jungtinės Tautos paskelbė, kad 20 iš 36 Gazos ligoninių nebeveikia.

Izraelis neigia smūgius prieš ligonines, o šalies kariuomenė kaltina „Hamas“ medicinos įstaigose įkūrus valdymo centrus ir slėptuves. Palestiniečiai tokius kaltinimus neigia.

Vis dėlto Izraelio pajėgų atstovas spaudai Richardas Hechtas pareiškė, kad Izraelio kariuomenė nukautų „Hamas“ teroristus, jeigu pamatytų juos bešaudančius iš ligoninių.

Karas Gazoje kilo po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ įsiveržė į Izraelį. Atnaujintais duomenimis teroristai nužudė 1 200, o ne 1 400 žmonių. Dar 239 žmonės buvo paimti įkaitais.

Iki šiol teroristai paleido 4 įkaitus, o vieną išlaisvino Izraelio kariai. Įkaitų artimieji spaudžia Izraelį ir JAV siekti, kad Gazos Ruože laikomi žmonės būtų paleisti.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas duodamas interviu BBC sakė, kad Izraelis turi teisę gintis nuo „Hamas“ atakų. Tačiau jis pabrėžė, kad palestiniečiai civiliai žūva Gazoje dėl Izraelio vykdomų bombardavimų iš oro ir vis didesnį mastą įgaunančios antžeminės operacijos.

Izraelis raginamas apsaugoti Gazos Ruožo civilius. EPA-ELTA nuotr.

„Vaikai, moterys, seni žmonės yra bombarduojami ir žūva. Tam nėra jokios priežasties ir teisėtumo. Todėl raginame Izraelį liautis“, – pareiškė E. Macronas.

Gazos sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad per Izraelio operaciją žuvo 11 000 žmonių, daugiausiai civilių ir vaikų. Tačiau tokių duomenų neįmanoma nepriklausomai patvirtinti.

Tuo metu Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sakė, kad už civilių aukas atsakomybė tenka „Hamas“, kuri neleidžia žmonėms pasitraukti į saugias vietas ir naudojosi jais kaip „gyvaisiais skydais“. Tačiau tokius kaltinimus neigia „Hamas“.

Izraelio kariuomenė paskelbė, kad jos 401 brigada nukovė apie 150 teroristų ir užėmė „Hamas“ įtvirtinimus šiaurės Gazoje.

Pastarosiomis dienomis dešimtys tūkstančių palestiniečių pasitraukė į pietinę Gazos Ruožo dalį. Dažniausiai jie keliaudavo pėsčiomis ir su savimi turėjo tik tuos daiktus, kuriuos galėjo panešti.

Jungtinių Tautų pagalbos ir darbų Palestinos pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose agentūros (UNRWA) duomenimis, nuo spalio 7 d. Gazos Ruože savo namus palikti turėjo beveik 1,6 mln. žmonių.

Karolis Broga (AFP)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: