K. Harris sukritikavo Ukrainos „pasidavimo“ politiką, taip įgeldama D. Trumpui. EPA-ELTA nuotr.

JAV viceprezidentė Kamala Harris ketvirtadienį negailėjo kritikos susitarimo su Rusija dėl jos invazijos į Ukrainą šalininkams ir skaudžiai  įgėlė savo varžovui rinkimuose Donaldui Trumpui.

K. Harris nepaminėjo D. Trumpo pavardės, tačiau kritikavo tuos, kurie norėtų „priversti Ukrainą atsisakyti didelės dalies savo suverenios teritorijos, kurie reikalautų, kad Ukraina laikytųsi neutralumo“.

D. Trumpas atkartoja daugelį V. Putino teiginių apie tai, kad dėl Rusijos invazijos kalta ankstesnė JAV politika, ir ne pirmus metus kritikuoja V. Zelenskį.

Nepaisant dažnai pasikartojančio respublikonų pasipriešinimo, JAV karo metu Ukrainai suteikė apie 175 mlrd. dolerių vertės karinės ir ekonominės pagalbos.

„Tai tokie pat siūlymai kaip ir (prezidento Vladimiro) Putino. Ir, sakykime tiesiai, tai nėra pasiūlymai dėl taikos. Priešingai, tai yra pasiūlymai pasiduoti“, – sakė K. Harris.

JAV viceprezidentė Kamala Harris, kuri lapkričio mėnesį prezidento rinkimuose varžysis su Donaldu Trumpu, ketvirtadienį Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pareiškė, kad jos „parama Ukrainos žmonėms yra nepajudinama“.

„Ukrainos žmonės drąsiai gina savo namus ir tėvynę, savo laisvę ir demokratiją nuo žiauraus diktatoriaus“, – sakė K. Harris V. Zelenskiui Baltuosiuose rūmuose.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu, kad pristatytų savo pergalės planą kare su Rusija. Kiek anksčiau JAV prezidentas paskelbė apie naują 8 mlrd. dolerių karinę paramą Kyjivui.

J. Bidenas pažadėjo V. Zelenskiui: „Rusija nenugalės“. EPA-ELTA nuotr.

V. Zelenskio vizitą kiek aptemdė kilęs ginčas su respublikonų kandidatu į prezidentus Donaldu Trumpu, parodęs, kaip lapkričio mėnesį vyksiantys JAV rinkimai gali pakeisti paramą, kurią Kyjivas gauna iš savo didžiausio rėmėjo.

„Rusija nenugalės. Ukraina nugalės, ir mes toliau palaikysime jus kiekviename žingsnyje“, – sakė J. Bidenas, priimdamas V. Zelenskį Ovaliajame kabinete ir padėkojęs jam už vadinamojo pergalės plano pristatymą.

Vilkintis savo firminę kariško stiliaus aprangą V. Zelenskis atsakė, kad „mes labai vertiname tai, kad Ukraina ir Amerika stovi petys į petį“.

V. Zelenskis siekia sustiprinti paramą savo karo veiksmams tuo pat metu, kai J. Bidenas bando įtvirtinti pagalbą Ukrainai prieš įtemptus rinkimus, kuriuose J. Bideno viceprezidentė Kamala Harris varžysis su ugninguoju D. Trumpu.

Demokratų prezidentas ketvirtadienį paskelbė, kad žada skirti beveik 8 mlrd. dolerių karinei pagalbai, įskaitant 5,5 mlrd. dolerių, kurie turi būti patvirtinti iki pirmadienio, kai baigsis JAV fiskaliniai metai.

J. Bideno pareiškime sakoma, kad „padidinta saugumo pagalba Ukrainai“ „padės Ukrainai laimėti šį karą“.

J. Bidenas taip pat paskelbė, kad Vašingtonas aprūpins Ukrainą tolimojo nuotolio amunicija „Joint Standoff Weapon“ (JSOW), ir sušaukė sąjungininkų aukščiausiojo lygio susitikimą Vokietijoje spalio mėnesį.

Tačiau Baltieji rūmai nugesino Ukrainos viltis, kad V. Zelenskio vizitas padės pasiekti seniai užsibrėžtą tikslą – gauti leidimą šaudyti į Rusijos teritoriją Vakarų gamybos ilgojo nuotolio raketomis.

„Nesitikiu, kad po šio susitikimo būtų kokių nors naujų pranešimų dėl šio konkretaus veiksmo ar sprendimo“, – žurnalistams sakė spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: