Pirminiai duomenys: Moldovos prezidentė M. Sandu rinkimuose pirmauja; gyventojai referendume dėl narystės ES balsavo „ne“. EPA-ELTA nuotr.

Suskaičiavus daugiau kaip 98 proc. balsų, Moldovoje vykusiame referendume dėl prisijungimo prie Europos Sąjungos (ES) anksti pirmadienį išryškėjo apylygis rezultatas.

Remiantis duomenimis, kuriuos paskelbė rinkimų komisija, „taip“ tarusių žmonių stovykla įgijo nežymią persvarą – čia priskaičiuota 50,03 proc. balsų. Tuo tarpu „ne“ pareiškusių rinkėjų dalis, kuri nuo pat skaičiavimo pradžios buvo didesnė, sudaro 49,97 proc.

Sekmadienį Moldovoje vyko prezidento rinkimai ir referendumas dėl narystės ES. Balsavimą nustelbė būgštavimai dėl galimo Rusijos kišimosi.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad reikėtų ištirti, ar Rusija kišasi į Moldovoje vykstančius rinkimus bei referendumą dėl stojimo į Europos Sąjungos (ES). Apie Kremliaus bandymus paveikti proeuropietišką kelią eiti bandančios valstybės rinkimus pirmadienį užsiminė ir Moldovos prezidentė Maia Sandu.

„Didžiausią nerimą kelia tai, ką prezidentė Sandu pasakė – apie Rusijos įtaką šiems rinkimams. Per tam tikrus žmones, kurie yra arčiau Rusijos, balsų pirkimas, kišimasis į rinkimus, dezinformacinė kampanija… Tie įvykiai turi būti ištirti ir turi būti atsakyta, kaip tai paveikė rinkimus, kiek žmonių nuomonė buvo įtakota neteisėtais būdais per šią rinkimų kampaniją“, – žurnalistams Seime teigė G. Landsbergis.

„Bendrai, jeigu yra pasirinkta Europos kryptis, jeigu tai yra teisėtai įvykę rinkimai, referendumas – tada kryptis yra pasirinkta. Toliau dirbsime su Moldova, stovėsime su jais drauge, tai išsakiau ir savo vizito metu praeitą savaitę“, – sakė ministras.

Pirmadienį proeuropietiška M. Sandu prakalbo apie Maskvos bandymus kištis į Moldovoje vykstančius rinkimus. M. Sandu pareiškė, kad Moldova pastaraisiais mėnesiais susidūrė su „precedento neturinčiu išpuoliu prieš šalies laisvę ir demokratiją“.

Suskaičiavus daugiau kaip 98 proc. balsų, Moldovoje vykusiame referendume dėl prisijungimo prie ES anksti pirmadienį išryškėjo apylygis rezultatas. Remiantis duomenimis, kuriuos paskelbė rinkimų komisija, „taip“ tarusių žmonių stovykla įgijo nežymią persvarą – čia priskaičiuota 50,03 proc. balsų. Tuo metu „ne“ pareiškusių rinkėjų dalis, kuri nuo pat skaičiavimo pradžios buvo didesnė, sudaro 49,97 proc.

Sekmadienį Moldovoje vyko prezidento rinkimai ir referendumas dėl narystės ES. Balsavimą nustelbė būgštavimai dėl galimo Rusijos kišimosi.

Pirmadienį Europos Sąjunga (ES) pareiškė, kad balsavimą Moldovoje per referendumą dėl prisijungimo prie bloko ir per prezidento rinkimus temdė „precedento neturintis Rusijos kišimasis ir bauginimas“.

„Pastebėjome, kad šis balsavimas vyko esant precedento neturinčiam Rusijos ir jos įgaliotų asmenų kišimuisi ir bauginimui, siekiant destabilizuoti demokratinius procesus Moldovos Respublikoje“, – sakė ES atstovas Peteris Stano.

Viljama Sudikienė (AFP) Benas Brunalas (ELTA) Lina Linkevičiūtė (AFP)

 

 

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: