Stan Lee

Praėjus daugiau nei penkiems dešimtmečiams, Stan Lee sukurta Marvel visata gyvuoja kaip niekada ankščiau. Nors ir netekome garbingo amžiaus sulaukusio rašytojo vos praeitą savaitę, tačiau jo darbai ir superherojai gyvuos amžinai.

1950/60-ųjų metų pabaigoje, Marvel komiksai įgaliojo Lee sugalvoti tam tikrą būdą konkuruoti su labiau sėkmingais Betmeno, Supermeno ir Nuostabiosios moters namais DC pasaulyje.

Taip Lee savo kūrybinį piką pasiekė 7 dešimtmety įsisavinęs naują idėją, jog labiausiai įtikinami superherojai yra tie, kurie panašūs į mus – žmones. Herojai, kurie susiduria su realiomis problemomis – nuo finansinių sunkumų iki alkoholizmo.

Vietoj vienišo herojaus, Lee pasiūlė šeimos herojų. Taip gimė pirmasis rimtas rašytojo komiksas Fantastiškas ketvertas.

Šiandien, Marvel bendrovė yra atsakinga ir už daugelį finansiškai sėkmingiausių visų laikų filmų. Tai Stan Lee Holivudas: Žmogus voras, Juodoji pantera, Iksmenai, Halkas, Fantastiškas ketvertas, Juodoji našlė, Drąsiaširdis

Visi jie – revoliuciniai komiksai sėkmingai papildantys žanrą.

Tačiau, tuo pačiu metu Lee neketino išrasti šio žanro iš naujo ir nebandė atsisakyti bruožų, kurie šias knygas padaro tokias malonias skaitymui.

Marvel

Įdomu tai, jog rašytojas pateko į šį žaidimą tik tam, kad galėtų susimokėti sąskaitas prieš parašant rimtą romaną ateityje. Na, o Stan Lee tikrasis vardas Stanley Martin Lieber turėjo būti skirtas ne komiksams, o rimtiems literatūriniams darbams.

Tais laikais, kai Lee įžengė į komiksus, dauguma manė, jog suaugusiam vyrui dirbti tokį darbą yra gėdinga. Štai kodėl jis nusprendė susikurti netikrą vardą, na o po dešimtmečių tai apibūdino kaip savo didžiausią apgailestavimą.

Rašytojas vos sulaukęs 17 metų pradėjo dirbti Marvel komiksams, tuomet žinomiems kaip Timely komiksai.

Bet prieš tai, jam teko užsidirbti pragyvenimui dirbant įvairius darbus. Nuo jaunuolio nurodančio sėdimas vietas kino salėje susirinkusiems žiūrovams, iki vaikino pristatinėjančio sumuštinius džinsų fabrikams.

Na, o pati Stan Lee rašymo karjera prasidėjo nuo nekrologų surašymų apie garsius žmones, kuriuos reikėdavo parengti iš anksto tam, kad laikraščiai iškart juos spausdintų mirus kokiai tai garsenybei.

Tapau depresuotas rašydamas apie gyvus žmones būtuoju laiku, – pasakojo Lee.

Visi Stan Lee “Marvel” Cameo (1989 – 2018):

Jis nenorėjo rašyti apie mirtį. Jis norėjo parašyti apie dalykus, kurie buvo didesni už patį gyvenimą.

Pasauliui visada reikalingi herojai, nesvarbu, ar jie superherojai, ar ne, – sakė Lee 2016 m. interviu metu skirtam The Big Issue.

Taip pat skaitykite: TOP 20 Marvel kino visatos filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: