Kino filmo "The Last of the Mohican" kadras

Tai ko gero vienas gražiausių epų apie svarbią Amerikos istorijos dalį. Pradžią – kurią sukūrė išnykti baigianti indėnų rasė. Istorija išryškinanti indėnų žiaurumą bei tuo pačiu parodanti jų papročius, kuriuos krauju nuplovė atvykėliai iš Europos. Ši kino juosta buvo pastatyta 1992 metais bei yra laikoma viena geriausių knygos, kurią XIX amžiuje parašė pats James Cooper ekranizacija.

Režisierius Michael Mann per savo ilgą karjerą yra parašęs, prodiusavęs bei režisavęs daugybę gerų filmų – „Karštis“ („Heat“), „Informatorius“ („The Insider“), „Visuomenės priešas“ („Public Enemy“), „Ali“. Tai tik dalis jo kūrybos kraičio. Praeityje režisierius yra dirbęs su tokiais garsiais aktoriais kaip Al Pacino, Robert De Niro, Russell Crowe, Will Smith, Christian Bale, Jhonny Depp bei kitais. Tačiau proveržis kine buvo būtent šis filmas. Iki to laiko Michael Mann buvo žinomas kaip „Majamio Policijos“ („Miami Vice“) prodiuseris. Kartu su aktoriumi Daniel Day-Lewis jiedu sukūrė epą, kuris nustatė aukštą kartelę filmams apie istorinius įvykius bei karus. Filmuojant „Paskutinįjį Mohikaną“ Daniel Day-Lewis jau buvo gerbiama persona Holivude. Pirmąjį savo svarbų vaidmenį atliko filme „Išpirka“ („The Bounty“), vėliau sekė dar keli filmai bei juosta „Mano kairė koja“ („My Left Foot“), už kurią aktorius pelnė „Oskaro“ statulėlę kaip geriausias pagrindinis aktorius. 1993-iais jis vėl buvo nominuotas „Oskarui“ už filmą „Vardan tėvo“ („In the Name of the Father“).

1

Kino filmo “The Last of the Mohican” kadras

Šioje istorinėje dramoje aktorius Daniel Day-Lewis vaidina mohikano sūnų – pramintą Sakalo Akimi. Jis nėra paprastas indėnas, nes kilęs iš baltųjų rasės. Jį dar visai mažą priglaudė mohikanas Čingačgukas (akt. Russell Means) bei užaugino kaip savą. Istorija mus nukelia į 1757-ius metus, Adirondako kalnus – didžiulį kalnų masyvą Niujorko valstijoje. Tuo metu ši teritorija priklausė britų kolonijai. Sakalo Akis kartu su savo tėvu bei broliu, ieškodami naujų teritorijų medžioti aplanko draugą Džeką Vintropą (akt. Edward Blatchford) jo namuose Kamerono pasienio punkte. Džekas papasakoja apie savo sandorį su britų kariuomene ir tai, jog renka žmones atsargai, jei netikėtai juos užpultų prancūzai ar kitos indėnų gentys. Nenorėdami paklusti generolo Vebo (akt. Mac Andrews) įsakymui, jie nusprendžia neprisijungti. Generolas, darydamas išlygas Čingačgukui ir jo sūnums leidžia jiems neprisijungti, tačiau už tai, jie turi prisistatyti pulkininkui Edmundui Munro (akt. Maurice Roeves) į Viljamo Henrio fortą. Tuo pat metu Ką tik atvykusiam majorui Dankanui Heivordui (akt. Steven Waddington) patikėta palydėti pulkininko dukteris Korą Munro (akt. Madeleine Stowe) bei Alisą Munro (Johdi May) iki jų tėvo forto. Į pagalbą paskiriamas hunorų genties karo vadas Magua (akt. Wes Studi). Kelyje įviliojęs majorą bei dukteris į pasalą – iškasa karo kirvį tarp hunorų genties bei britų kolonijos armijos. Tik Čingačguko ir jo sūnų dėka dukterys Munro bei majoras Dankanas lieka gyvi bei tęsia savo pradėtą žygį forto link.

2

Kino filmo “The Last of the Mohican” kadras

„Paskutinysis Mohikanas“ nebijo parodyti žiaurumu persmelkto indėnų genčių bruožo bei bebaimio stojimo į mūšį, taip pat ir mirties nebijojimo. Tiesa, žiūrint filmą buvo galima atkreipti dėmesį į karinės taktikos nebūvimą kovos metu: tai, kaip visi kovoja už save sudarė gan padriką tomahaukų bei muškietų perpildytą maišalynę. Nepaisant to, kovų scenos, kurių filme apstu iš dalies pagreitino filmo vystymąsi, kuris yra ganėtinai lėtas. Taip pat filme bandoma įžiebti meilės kibirkštį tarp pagrindinių herojų. Nepaisant didžiulių skirtumų galima pastebėti Munro dukters bei Sakalo akies lengvabūdišką flirtavimą, kuriam juostoje neužteko laiko pilnai įsibėgėti.

3

Kino filmo “The Last of the Mohican” kadras

Vertinant kinematografiją, galima pagirti filmo autorius už sunkų bei nepaprasto grožio bei subtilumo darbą. Tai yra tikra klasika kurią yra malonu stebėti bei ja gerėtis. Filmas parodo indėnų genčių ryšį su gamta kurį puoselėjo šimtus metų. Pasiektą darnumą sugriovė Europos kolonijos kurios siekė užkariauti indėnųžemes.

4

Kino filmo “The Last of the Mohican” kadras

Verta paminėti tai, jog filmai apie indėnų kultūrą yra pasiekę visišką stagnaciją. Ko gero aukso amžiumi būtų galima vadinti devinto dešimtmečio pabaigą bei dešimto dešimtmečio pradžią. Tuo metu indėnai aktoriai buvo labiausiai mylimi bei vertinami Holivude. Per penketą metų pasirodė tokie filmai kaip „Griausmaširdis“ („Thunderheart“), „Geronimo“ bei „Šokis su Vilkais“ („Dance with Wolves“) su Kevinu Cosneriu ir laimėjęs net septynis „Oskarus“. Įskaitant šį filmą, visos juostos išaukština tikrąją indėnų rasės kultūrinį bei moralinį lygį. Po 1993-ųjų metų, filmai apie šią Amerikos istorijos dalį po mažu tapo nepopuliarūs, o jų vietą pakeitė filmai, kuriuose indėnai rodomi kaip prasilošę, girti ir visaip stereotipais apipinti žmonės, kurie modernioje visuomenėje vietą randą vis sunkiau ir sunkiau.

Verdiktas  9/10

Apibendrinant, tai yra kinematografijos perlas pasakojantis svarbią Amerikos istorijos bei jos čiabuvių istoriją, kurią šis režisieriaus Michael Mann darbas saugos dar daugybę metų.

Taip pat skaitykite: Užburiantys laukiniai vakarai ir ne toks jau ir vienišas “Vienišas klajūnas”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: