Jevgenijus Prigožinas (dešinėje) ir diktatorius Vladimiras Putinas/ Wikimedia Commons. nuotr.

Rusijos verslininkas Jevgenijus Prigožinas, artimas prezidento Vladimiro Putino bendražygis, prisipažino įkūręs privačią sukarintą grupę „Vagner“ po to, kai daugelį metų neigė bet kokias sąsajas su samdiniais, dalyvavusiais vykstančiame kare Ukrainoje, taip pat konfliktuose Sirijoje ir Afrikoje.

Atsakydamas į internetinio laikraščio „Bloknot“ žurnalisto klausimą, rugsėjo 26 d. pareiškime, paskelbtame jo bendrovei „Konkord“ priklausančioje „VKontakte“ paskyroje, J. Prigožinas teigė, kad jis pats 2014 m. sukūrė privačią sukarintą grupę „kariniame bandymų lauke“, kai suprato, kad karinės formuotės, planavusios dalyvauti kare Ukrainos rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose, buvo prastai parengtos ir neprofesionalios.

J. Prigožinui, dėl Kremliaus maitinimo sutarčių vadinamam „Putino virėju“, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga jau yra skyrusios sankcijas dėl jo vaidmens „Vagner“.

Kremlius neigia bet kokius ryšius su „Vagner“ grupuote, nes Rusijos įstatymai neleidžia kurti tokio pobūdžio sukarintų grupuočių.

J. Prigožinas sakė, kad vengė prisipažinti apie savo ryšius su „Vagner“, kad „nepapultų į ugnį šių vaikinų, kurie yra Rusijos patriotizmo pagrindas“.

Pasak J. Prigožino, 2014 m. „Vagner“ būriai užėmė oro uostą ir daugelį kitų teritorijų Ukrainos Luhansko srityje. Jis sukarintą grupę pavadino „didvyriais, kurie gynė Sirijos ir kitų arabų tautų žmones, vargšus žmones Afrikoje ir Lotynų Amerikoje“.

J. Prigožinas yra iškėlęs bylas keliems žurnalistams, kurie pranešė, kad jis stovi už „Vagner“ grupės.

Rugpjūčio mėnesį Maskvos Presnenskio rajono teismas pripažino melagingu buvusio dabar jau nebeegzistuojančios nepriklausomos radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiojo redaktoriaus Aleksejaus Venediktovo teiginį, kad Prigožinas buvo „Vagner“ savininkas.

Liepos mėnesį J. Prigožinas padavė į teismą tiriamąją žurnalistę Liliją Japparovą ir Latvijoje įsikūrusios žiniasklaidos priemonės „Meduza“ redakcijos direktorę Tatjaną Jeršovą po to, kai žurnalistės nusiuntė J. Prigožinui užklausą, prašydamos pakomentuoti įtarimus, kad jis yra grupės „Vagner“ savininkas.

Naujausiuose žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad J. Prigožinas ir jo grupė dalyvavo verbuojant kalinius visoje šalyje, kad šie padėtų Rusijai vykdyti neprovokuotą invaziją į Ukrainą.

Šio mėnesio pradžioje internete buvo išplatintas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip asmuo, panašus į J. Prigožiną, kalbasi su didele grupe kalinių Rusijos Mari El respublikos įkalinimo kolonijoje per sukarintos grupės verbavimo kelionę.

Tuo metu komentuodamas vaizdo įrašą J. Prigožinas nepatvirtino ir nepaneigė, kad jis yra vaizdo įraše matomas žmogus, tik pasakė, kad „arba kaliniai, arba jūsų vaikai“ kovos Ukrainoje.

J. Prigožino prisipažinimas pasirodė praėjus mažiau nei savaitei po to, kai V. Putinas paskelbė dalinę mobilizaciją šalyje – šis žingsnis paskatino protestus visoje Rusijoje ir masinį vyrų, kurie baiminosi, kad gali būti pašaukti į tarnybą, išvykimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: