JAV prezidento metinė kalba / EPA-ELTA nuotr.

Savo metinėje kalboje prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį aršiai užsipuolė savo „pavojingą“ varžovą lapkritį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose – Donaldą Trumpą, perspėdamas apie tai, kad JAV demokratija „patiria puolimą“.

Dramatiškoje kalbos įžangoje J. Bidenas sakė norįs „pažadinti Kongresą ir perspėti amerikiečius“ apie gresiantį pavojų.

„Laisvė ir demokratija mūsų šalyje tokio puolimo, koks vyksta dabar, nepatyrė nuo pat prezidento Lincolno ir Pilietinio karo laikų“, – kalbėjo jis. „Mūsų atvejis ypatingas tuo, kad mūsų laisvė ir demokratija yra puolama tiek šalies viduje, tiek užsienyje.“

Nusitaikęs į D. Trumpą, jis sakė, kad šis respublikonų partijos atstovas „lenkiasi“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir pažadėjo „Aš jam nesilankstysiu“. Demokratai šiuos jo žodžius pasveikino džiaugsmingais šūkiais.

Savo replikose J. Bidenas D. Trumpo pavardės neminėjo, vietoje to vadino jį „savo pirmtaku, buvusiu prezidentu nuo respublikonų partijos“.

Metinė prezidento kalba J. Bidenui buvo unikali galimybė pristatyti savo rinkiminę žinią tiek savo artimiausiems politiniams sąjungininkams ir varžovams, tiek nacionalinės televizijos žiūrovams.

Kiek ilgiau nei valandą trukusi kalba tavo rimtu 81-erių J. Bideno – seniausio prezidento JAV istorijoje – gebėjimų greitai mąstyti išbandymu.

J. Bidenui įžengus į Kongreso rūmų salę, kurioje buvo gausiai susirinkę Kongreso nariai, Aukščiausiojo teismo teisėjai ir vyriausybės vadovai, jo rėmėjai jį pasitiko džiaugsmingais šūkiais, skanduodami „dar ketverius metus“.

Tačiau protestuotojai prieš jo paramą Izraeliui pastarojo kare su „Hamas“ mėgino užblokuoti jo automobilių koloną pakeliui iš Baltųjų rūmų į Kongresą – tai ženklas, kad J. Bidenas visgi susiduria su daugybe iššūkių, kuriuos, be kita ko, kelia ir kairiųjų pažiūrų demokratų partijos atstovai.

Respublikonai nuolat ūbavo ir laidė replikas J. Bideno adresu, tačiau jis į kiekvieną iš jų atsikirto juokais, savo oponentus pašiepdamas dėl jų planų sumažinti mokesčius milijardieriams ar nenoro rimtai pažvelgti į klimato kaitos klausimą.

77-erių D. Trumpas visuomenės apklausose nedidele persvara lenkia J. Bideną, tačiau jam yra pareikšta kaltinimų ne vienoje baudžiamojoje byloje, susijusioje su jo mėginimu panaikinti 2020 m. rinkimų, kuriuos jis pralaimėjo, rezultatus ir pasilikti sau slaptų dokumentų dėžes, kurias pasiėmė, nenoromis palikdamas Baltuosius rūmus.

„Nuostabiausias sugrįžimas“

Savo kalboje J. Bidenas kritikavo abortus uždrausti reikalaujančius respublikonus, sakydamas, kad jie „neturi nė menkiausio supratimo apie Amerikos moterų galią“ sprendžiant, demokratų nuomone, vieną iš svarbiausių pergalę rinkimuose galinčių atnešti klausimų.

Jis taip pat gyrė klestinčią JAV ekonomiką, nors amerikiečių išaugusios kainos nedžiugina, o visuomenės apklausų rezultatai rodo, jog daugelis žmonių mano, kad jų ekonominė padėtis nepagerėjo.

J. Bidenas pasakė, kad „tūkstančiuose miestų ir miestelių Amerikos žmonės rašo nuostabiausią istoriją apie sugrįžimą, kokia kada nors yra papasakota“.

„Aš paveldėjau ekonomiką ant bedugnės krašto“, – kalbėjo jis. „Dabar mums mūsų ekonomikos tiesiogine to žodžio prasme pavydi visas pasaulis. Penkiolika milijonų naujų darbo vietų vos per trejus metus – tikras rekordas. Nedarbas pasiekė žemiausią lygį per 50 metų.“

Demokratų partijos atstovas kalbėjo ir apie karą Gazoje bei pyktį, kurį kairieji ir arabų kilmės amerikiečių bendruomenė reiškia dėl jo rodomos tvirtos paramos Izraeliui pastarojo kare su „Hamas“.

Savo kalboje jis taip pat pranešė, kad, reaguodamas į daugelio kitų savo partijos narių spaudimą, JAV kariuomenei nurodė Gazos pakrantėje įrengti uostą, per kurį būtų tiekiama daugiau pagalbos.

Dar iki prasidedant kalbai D. Trumpas apkaltino J. Bideną „siaubingu niokojimu“ per trejus jo kadencijos metus, akcentuodamas rekordinius sieną su Meksiką kertančių migrantų skaičius.

Tačiau savo kalboje J. Bidenas respublikonams atskirto, kritikuodamas juos dėl to, kad atsisako priimti įstatymo projektą, kuriame numatyta gerokai griežtesnių kontrolės priemonių.

„Galime peštis dėl to, kad sieną reikia tvarkyti, arba galime tiesiog ją sutvarkyti“, – pasakė jis, atsakydamas į dešiniųjų pažiūrų respublikonų partijos atstovės Marjorie Taylor Greene repliką. „Aš esu pasirengęs ją sutvarkyti. Atsiųskite man tą projektą.“

Į savo amžių žiūri nerimtai

Daugeliui kalbos transliaciją per televiziją žiūrinčių amerikiečių svarbu buvo ne tik tai, ką J. Bidenas sako, bet ir tai, kaip jis kalba.

Į respublikonų teiginius, neva jis per senas eiti prezidento pareigas, J. Bidenas atsikirto juokais, sakydamas, kad jo amžius jam padeda viską aiškiau matyti.

„Žinau, kad galbūt atrodau nebejaunas“, – sakė jis, šiais žodžiais sukeldamas juoką.

Bet „sulaukus mano amžiaus, kai ką pradedi matyti aiškiau nei bet kada. Aš žinau Amerikos istoriją“.

Pirmoji ponia Jill Biden tradiciškai priėmė keletą svečių, pasirinktų taip, kad pabrėžtų Baltųjų rūmų prioritetus.

Šiemet tarp jų buvo moteris iš Teksaso, kuriai teko išvykti iš valstijos, kad pasitarytų abortą, ir ketvirtadienį naujausia NATO nare tapusios Švedijos premjeras.

Jūras Barauskas (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: