Ursula von der Leyen ir Roberta Metsola / europa.eu archyvo nuotr.

ES vadovė Ursula von der Leyen penktadienį ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu sakė, kad Izraelis turi pareigą ginti savo piliečius ir kad Europa yra jo pusėje kovoje su „Hamas“.

„Tai pats baisiausias išpuolis prieš žydus nuo Holokausto laikų, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Izraelio vadovui Tel Avive po apsilankymo „Hamas“ išpuolio vietoje. – Manėme, kad tai niekada daugiau nepasikartos, tačiau pasikartojo. Šios neapsakomos tragedijos akivaizdoje galimas tik vienas atsakas: Europa palaiko Izraelį“.

U. von der Leyen atvyko į Izraelį praėjus šešioms dienoms po to, kai ginkluoti „Hamas“ teroristai prasiveržė pro smarkiai militarizuotą sieną aplink Gazos Ruožą ir nužudė daugiau kaip 1 300 žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis atsakė intensyvia palestiniečių taikinių Gazos Ruože bombardavimo kampanija, per kurią, Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenimis, žuvo beveik 1 800 žmonių.

Dėl to kai kurie tarptautinės bendruomenės atstovai paragino Izraelį elgtis santūriai ir leisti atverti humanitarinius koridorius palestiniečių civiliams.

Tačiau U. von der Leyen, kalbėdama po to, kai ji ir Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola apžiūrėjo žudynių vietą Kfar Aza kibuce, dėl krizės kaltino vien „Hamas“.

„Hamas“ niekingi veiksmai yra teroristų braižas. Žinau, kad Izraelio atsakas parodys, jog jis yra demokratinė valstybė“, – pareiškė U. von der Leyen.

„Tai, ką mačiau ir girdėjau, drasko mano širdį. Žmonių, nužudytų miegant, kraujas. Pasakojimai apie nekaltus žmones, sudegintus gyvus arba nužudytus savo namuose“, – sakė ji.

„Tėvai, slepiantys savo naujagimius prieš susiduriant su teroristais. Vaikai ir pagyvenę žmonės, išplėšti iš šeimų ir paimti įkaitais, – kalbėjo ji. – Jie siekė išnaikinti žydų bendruomenę iš šios žemės ir ėmėsi veiksmų“.

Pasak jos biuro pranešimo apie susitikimą, U. von der Leyen pažadėjo, kad Europa glaudžiau bendradarbiaus su Izraeliu, Egiptu ir Jordanija siekdama „taikių ir integruotų Artimųjų Rytų“.

Tačiau ji perspėjo, kad sąjungininkai turės būti budrūs dėl „tų, kuriems naudinga, kad konfliktas Artimuosiuose Rytuose tęstųsi, pavyzdžiui, Irano ir Rusijos“.

Grįžusi prie savo žemyno reikalų EK vadovė įspėjo, kad „vėl daugėja antisemitinių incidentų“, ir pažadėjo puoselėti žydų gyvenimą Europoje.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: