Alen Chicco / Asmeninio archyvo nuotr.

Vyras, pasipuošęs ryškiu makiažu ir akį traukiančiais rūbais. Tokiu įvaizdžiu garsėja Tomas Alenčikas, muzikos gurmanams geriau žinomas Alen Chicco vardu. Muzikantas vienas pirmųjų ėmė Lietuvoje skleisti pasaulyje populiarėjančią „drag“ kultūrą ir meno šaką, kuri įprastai atsiskleidžia, persirengiant kitos lyties asmeniu. Vis dėlto „drag“ karaliene būti Lietuvoje nėra lengva net aktyviai propaguojant ryškią kultūrą – gerai žinomam dainininkui ir pačiam teko patirti neapykantos išpuolį.

„Drag“ kultūra Lietuvoje populiarėja

„Drag“ šaknys siekia dar antikos laikus, kai moterims buvo draudžiama vaidinti teatre – jų vaidmenis tuomet atlikdavo moteriškais rūbais apsirengę vyrai. „Drag“ kultūra ėmė ryškėti praėjusiame amžiuje, uždaruose Amerikos baruose. Kadangi LGBT+ bendruomenė buvo suvaržyta, ten pasirodymai, persirengus moteriškais drabužiais, tapo reikšminga politinės pozicijos išraiška bei suteikė ne tik moralinę, bet ir materialinę paramą.

Lietuvoje „drag“ kultūra ir meno šaka ėmė populiarėti prieš kelerius metus atlikėjui Alen Chicco pradėjus organizuoti vadinamuosius „drag“ vakarėlius. Iki karantino suvaržymų šiuose renginiuose netrūko ryškių kostiumų, ilgų plaukų perukų bei aukštakulnių kaukšėjimo. Tai šviesų, garso, šokių ir tolerancijos šou.

Alen Chicco tiki, kad „drag“ kultūros ir meno šakos Lietuvoje laukia šviesi ateitis. Anot atlikėjo, tai skatina ir renginiai, ir įvairūs pasaulyje populiarūs televizijos projektai, kalbantys apie šį ryškų judėjimą. „Tai labai jauna kultūra Lietuvoje, o internetinis amžius jos plitimui davė labai didelę paskatą. Atsiranda daug žmonių, kurie ja domisi. Prieš 10 metų Lietuvoje buvo vos trys „drag“ karalienės, kurios ateidavo į klubus, pasislėpusios, išreikšti save. O dabar jau ir pats neseniai pasirodžiau televizijoje su „drag“ kultūros įvaizdžiu“, – sako Alen Chicco.

Alen Chicco, asmeninio archyvo nuotr.

Pasipuošęs peruku ir makiažu bare sulaukė smūgio į veidą

Vis dėlto ryškią kultūrą visuomenėje skleidžiantis atlikėjas neslepia, kad tolerantiško požiūrio visuomenėje į „drag“ kultūrą vis dar trūksta. Net ir sostinėje, kur tolerancijos lygis gana aukštas, neapykantos kalbos bei nusikaltimų vis dar pasitaiko. Tai patyrė ir pats Alen Chicco.

Beveik prieš metus, po paskutinio savo koncerto prieš karantiną, atlikėjas su drauge užsuko į šalia namų esantį barą Vilniaus centre. Vyras vis dar buvo pasipuošęs makiažu ir dėvėjo peruką. Tai užkliuvo nepažįstamam baro lankytojui – jis atlikėjui vožė tiesiai į veidą.

„Vienam vyrui pasirodė, kad mes kažką provokuojame ir jis mane bei mano draugę užsipuolė. Išėjome iš ten, iškvietėme policiją. Kitą dieną pastebėjau, kad mano veidas ir akis ištinę, nusiunčiau nuotraukas keliems draugams. Padrąsintas draugų ėmiau viešinti istoriją, tačiau baras pradėjo versti kaltę man“, – pasakoja Alen Chicco.

Ryškų įvaizdį turinčiam atlikėjui šis įvykis priminė, jog net ir tolerantiškos sostinės centre yra vietų, kuriose renkasi transfobiški žmonės. Paviešinus įvykį jis sulaukė ne vieno pasakojimo apie panašius atvejus. „Vieni kaltino, kad aš ten ėjau, kiti gynė mano teisę eiti kur noriu. Bet kodėl aš savo mieste, prie savo namų ir šiaip laisvas žmogus negaliu eiti į barą, kuris nėra privatus“, – retoriškai klausia atlikėjas.

Skatina netylėti apie neapykantos kalbą

Nors galiausiai Alen Chicco, patariamas teisininko, su jam vožusiu vyru pasirašė taikos sutartį, atlikėjas skatina ryžtingai kalbėti apie tokius atvejus, nes tik taip situacija gali keistis. „Pirmiausia reikėtų viešinti ir nebijoti kalbėtis su žmonėmis, kurie dirba šioje srityje, teisininkais. Man atrodo, Lietuvoje nėra taip rimtai žiūrima į neapykantos nusikaltimus, o užsienyje šio tipo nusikaltimai sulaukia didelių bausmių. Lietuvoje taip nežiūrima, mes tai pamatėme – policija, be abejo, padėjo, bet jiems tai paprastas, eilinis nusikaltimas“, – apie savo patirtį pasakoja muzikantas.

Jis pabrėžia, kad neapykantos kalba gali baigtis kur kas didesnėmis pasekmėmis, nei smūgiu į veidą. Ypač, jei žmogus nesulaukia pagalbos ir visą gyvenimą kenčia, gali kilti depresija ar net mintys apie savižudybę. „Pirmiausia tai yra panikos atakos. Iš tiesų, kai mus užsipuolė, gyvenome prie pat to baro – buvo baisu net išeiti iš namų. Dėl neapykantos kyla karai, miršta žmonės. Tai yra gyvybiškai svarbus klausimas ir reikia kuo daugiau viešinti tuos atvejus ir nekentėti visą gyvenimą“, – savo pašnekovas.

Tikisi, kad pokyčiai valdžioje didins toleranciją

Muzikantas tikisi, kad neapykantos kalbos šalyje mažės, rudenį į Seimą patekus šioje srityje aktyviai pokyčių siekiantiems politikams. Ryškiausias jų – Tomas Vytautas Raskevičius, rinkiminės kampanijos metu visuomenėje drąsiai demonstravęs ryškų, „drag“ kultūrą atspindintį įvaizdį.

„Dabar Seime turime homoseksualų žmogų, kuris kovoja už LGBT žmonių teises. Matau, kokius komentarus ir žinutes gauna Lietuvos mastu žinomas politikas. Žmonės tikriausiai pirma kartą susidūrė su tokiu drąsiu žmogumi, kuris nebijo parodyti savęs tokio, koks jis yra. Šis ir kiti atvejai rodo, kad dažniausiai provincijos žmonės tai priima kaip kažkokį įžeidimą“, – akcentuoja pašnekovas.

Alen Chicco viliasi, kad nauji politikai ženkliai prisidės prie tolerancijos skatinimo ir ypač visuomenės švietimo. „Neapykantos nusikaltimai kyla pirmiausia iš to, ko žmonės nesupranta. Tad reikėtų kuo daugiau edukacinių programų, filmukų, kuriais būtų parodoma, kad nėra dėl ko skleisti neapykantos prieš tam tikrą žmogų“, – pabrėžia pats su priešišku požiūriu visuomenėje susidūręs atlikėjas.

Apie neapykantos kurstymą gali pranešti kiekvienas iš mūsų. Aplankykite svetainę http://daugiaumeiles.lt/ ir sužinokite, kaip tai padaryti paprastai ir nesudėtingai. Mažiau neapykantos, daugiau meilės ir saugumo visuomenėje.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: