pexels.com nuotr.

Pirmieji Aplinkos ministerijos administruojami pirkimai pagal naująją 2014-2020 metų ES finansavimo programą bus vykdomi jau šių metų pabaigoje. Projektų vykdytojai jau dabar gali tvarkytis reikiamus dokumentus ir iš anksto ruoštis būsimiems konkursams – kas bus susitvarkę kvalifikacinius reikalavimus, galės startuoti. Tuo verslo atstovus patikino Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius, šiems nerimaujant dėl vangios ES finansuojamų projektų eigos.

„Verslas nuogąstauja dėl stringančių naujo laikotarpio ES finansuojamų projektų vykdymo. Praėjusių metų pradžioje buvome susitikę su visomis Seimo frakcijomis, ministerijų atstovais ir gavome pažadų, kad greitai viskas pajudės. Bet štai po pusantrų metų konkursai statybų, informacinių technologijų bei kitose srityse beveik nejuda. Tai įmonėms kelia nemenką susirūpinimą – jeigu šių metų viduryje konkursai nebus pradedami skelbti, kitų metų pradžioje turėsime bedarbių skaičiaus padidėjimą“, – sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

V. Sutkus teigė, kad rangos konkursus organizuoti galima ir nelaukiant galutinio projektų finansavimo patvirtinimo – kol pusę metų vyks viešųjų pirkimų įstatyme numatytos procedūros, bus sutvarkyti reikiami dokumentai, bus patvirtinti ir pinigai. Juolab, kad pradėjus darbus, atsiskaityti iš karto nereikia. O įmones domina labai paprastas dalykas – kada nudžius parašas ant rangos darbų sutarties, nes tik tada galima pradėti darbus.

Priklausomi nuo Finansų ministerijos

A. Genevičius pažymėjo, jog atverti kelius lėšų skirstymui gali Finansų ministerija. Ne tik Aplinkos ministerija, kuri yra numačiusi 21 paramos priemonę, bet ir kitos – labai energingai startavo, todėl Finansų ministerija tiesiog nespėja patvirtinti projektų finansavimo. Aplinkos ministerija yra nuo to priklausoma ir jeigu viskas vyktų sparčiau, jau būtų padariusi pirmuosius kvietimus. Nepaisant to, mūsų ministerija yra pirmaujanti pagal ES priemonių vykdymą – jau daugiau nei pusė iš 21 planuojamos priemonės yra suderinta.

Pasak viceministro, jau dabar susiduriama su didžiulėmis problemomis, nes ministerija negali dirbti su verslu tiesiogiai. To pavyzdys – padangų tvarkymas Lietuvoje. „Prie kiekvieno kampo inspektoriaus nepastatysi, padangų kiekiai yra didžiuliai ir nėra kam jų sutvarkyti. Galbūt galėtume tiesiogiai, nepažeidžiant įstatymų, paremti verslą sprendžiant aplinkosaugos problemas, tačiau kol kas to negalime daryti“, – sakė A. Genevičius.

Labiausiai pasistūmėjusi – renovacija

Aplinkosaugos priemonėms iš ES fondų 2014-2020 metais bus paskirstyta 1.051,79 mln. eurų. Vienai iš pagrindinių priemonių – daugiabučių namų renovacijai – yra numatyta virš 280 mln. eurų. Taip pat 50 mln. eurų – viešųjų pastatų renovacijai ir 8,7 mln. – renovacijos skatinimui. Jau yra pasirašyta sutartis ir su Europos investicijų banku, kuri atvėrė kelius daugiabučių renovacijos finansavimui.

Didžiausia porcija pinigų teks vandentvarkos sektoriui – 335 mln. eurų. Atliekų sektoriui skirta 91 mln., Baltijos jūros stebėsenai ir paviršinių vandens telkinių būklės gerinimui – 35 mln., kultūrinio ir gamtinio paveldo apsaugai – 68 mln., biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsaugai – 68 mln. ir miestų aplinkos gerinimui – 30 mln. eurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: