© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Estija praėjusią savaitę pirmą kartą importavo gamtines dujas iš Lietuvos per Latviją, pranešė Latvijos įmonė “Latvijas Gaze”. Estijos energetikos įmonė “Baltic Energy Service” (buvusi “Baltic Energy Partners”) patvirtino importavusi dujas ir pareiškė, jog svarsto galimybę ateityje pirkti daugiau dujų iš Lietuvos, panešė “Reuters”.

“Latvijas Gaze” praėjusią savaitę transportavo 100 tūkst. kubų dujų iš Lietuvos į Estiją”, – agentūrai sakė Latvijos įmonės atstovas Vinsentas Makaris.

“Tai rodo, jog regioninė dujų rinka egzistuoja ne tik teoriškai”, – “Reuters” sakė energetikos ministras Rokas Masiulis ir pridūrė, jog į Estiją eksportuotos dujos buvo įsigytos dujų biržoje “GET Baltic”.

“Reuters” šaltinių duomenimis, dujos į Estiją buvo transportuotos iš Latvijos Inčukalnio saugyklos. Estija pernai suvartojo 700 mln. kubų dujų.

“Baltic Energy Services” to paties pavadinimo antrinės bendrovės Lietuvoje vadovas Markas Alliksonas (Aliksonas) BNS teigė, kad bendrovė neįsigijo dujų iš Lietuvos SGD terminalo.

“Baltic Energy Service” nepirko dujų iš Klaipėdos terminalo. Nors įmonė turi dujų licenciją, ji Lietuvos dujų rinkoje kol kas nėra aktyvi”, – BNS teigė M.Alliksonas.

Anot jo, kol kas įmonė stebi Lietuvos dujų rinką ir ruošiasi galimybei pradėti dujų prekybą ateityje.

Baltijos šalyse veikiančios dujų ir naftos bendrovės “Nordarsi” atstovas Lietuvoje Sigitas Pauzuolis BNS teigė, kad įmonė kol kas neperka dujų iš SGD terminalo, tačiau derasi su “Litgas” dėl tokios galimybės. Tačiau, anot bendrovės atstovo, realių derybų rezultatų galima tikėtis tik kitąmet, nes vis dar yra daug nežinomųjų dėl bendros dujų rinkos.

Tuo tarpu “Eesti Energia” BNS nekomentavo apie sudarytus sandorius dėl dujų įsigijimo. Bendrovės atstovas teigė, jog įmonė stebi rinką, tačiau didesniems kiekiams reikia susitarimų ir aiškaus reglamentavimo.

Gruodžio pabaigoje į Lietuvos suskystintų dujų terminalą turėtų būti atgabenta 140 tūkst. kubų dujų. Dar 5 tokie pat kroviniai turėtų būti atgabenti iki 2015 metų spalio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: