© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nebeveikiančios ir šimtais milijonų eurų vertės uždarymo projektus įgyvendinančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) šaltuosius bandymus ketinama baigti šių metų liepą, sako IAE vadovas.

“Dar šaltieji bandymai tebevyksta, planuojama baigti kažkur apie liepos mėnesį. Su rangovais vyksta konstruktyvus dialogas. (…) Praktiškai didžioji dalis darbų yra baigti”, – BNS sakė IAE generalinis direktorius Darius Janulevičius.

Baigus šaltuosius, bus atliekami karštieji bandymai su radioaktyviomis atliekomis. Po to reikės suderinti dokumentus su VATESI, siekiant gauti leidimą naudoti saugyklą.

Pasak IAEvadovo, kitame projekte – kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekse (B2/3/4) darbai pamažu baigiami, o šaltieji bandymai turėtų prasidėti šių metų rudenį.

Projekto B1 vertė siekia beveik 193,5 mln. eurų, o B2/3/4 – apie 184 mln. eurų, be to dar numatytas 17,9 mln. eurų rizikos rezervas. Pirmojo projekto rangovė yra Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė “Nukem Technologies”, antrojo – “Nukem” ir Vokietijos GNS konsorciumas.

IAE, kuri pirmoji pasaulyje nutraukia nesaugiais laikomų rusiškų RBMK reaktorių veiklą, galutinai turėtų būti uždaryta iki 2038 metų, o 2004-asiais pradėtas jos uždarymo procesas, preliminariais skaičiavimais, kainuos apie 2,6 mlrd. eurų.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus ES, pirmasis Vakaruose nesaugia laikytos IAE reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną, o antrasis – 2009-ųjų gruodžio 31 dieną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: