Ilonas Maskas / Instagram archyvo nuotr.

Ilono Masko vertė yra 96 milijardai dolerių, todėl jis yra ketvirtas pagal turtingumą žmogus pasaulyje. Jis greitai dar labiau praturtės. Jis vadovauja kosmoso tyrimų įmonei ir futuristiniam automobilių verslui, „žaidžia“ su liepsnosvaidžiais ir įsiterpia į tarptautines ekstremalias situacijas.

Maskas yra 2003 m. įkurtos bendrovės „Tesla Motors“ įkūrėjas, generalinis direktorius ir produktų architektas, skirtos gaminti įperkamus masinės prekybos elektromobilius, akumuliatorių gaminius ir saulės stogus. Maskas prižiūri visą produkto kūrimą, inžineriją ir įmonės produktų dizainą.

Jis reguliariai negauna jokio atlyginimo, tačiau 2018 m. akcininkai patvirtino darbo užmokesčio paketą, kuris galų gale galėtų suteikti jam 20,3 mln. akcijų pasirinkimo sandorių, mokamų 12 vienodų dalių, galimai paversdamas jį turtingiausiu asmeniu pasaulyje. Dėka milžiniško „Tesla“ akcijų skaičiaus, Maskas yra kvalifikuotas dviem akcijų pasirinkimo sandorių paketams, kurių kiekvienas yra maždaug po 2,8 mlrd. dolerių.

Dabar jis yra jau kelias savaites nuo trečiosios akcijų pasirinkimo sandorio dalies gavimo, kurio vertė yra taip pat 2,8 mlrd. dolerių.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elonmusk on

Maskui bus suteiktos akcijų pasirinkimo sandorių dalys bendrovei pasiekus tikslus tiek dėl finansinių rezultatų, tiek dėl rinkos vertės. Vienas iš dviejų etapų, kuris turi būti pasiektas norint pasinaudoti šiomis akcijų pasirinkimo sandorių galimybėmis, yra tai, kad „Tesla“ akcijos, kurios pirmadienio pabaigoje buvo įvertintos 372 mlrd. dolerių, per pastaruosius šešis mėnesius turi išlaikyti 200 mlrd. dolerių vidutinę rinkos vertę ir tokią vidutinę vertę kompanija išlaikė per pastaruosius penkis mėnesius.

Taigi, net jei „Tesla“ akcijos kitą mėnesį prarastų beveik pusę dabartinės vertės, jų šešių mėnesių vidurkis vis tiek būtų 200 mlrd. dolerių arba net daugiau.

Kitas etapas pagrįstas „Tesla“ pajamomis/pelno rodikliais. Ir jei analitikų prognozės yra teisingos, „Tesla“ turėtų tai padaryti per ketvirtą šių metų ketvirtį.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elonmusk on

Pelno dydis, naudojamas vertinant sėkmę, turi būti 4,5 mlrd. dolerių per 12 mėnesių. Bendrovė beveik pasiekė tai per 12 mėnesių, kurie baigėsi birželį, kai uždirbo 4,4 mlrd. dolerių. Prognozuojama, kad trečiojo metų ketvirčio pajamos sieks 1,4 mlrd. dolerių, maždaug trečdaliu daugiau nei uždirbo prieš metus.

Jei jis gaus akcijų pasirinkimo sandorius, Maskui iš tikrųjų nepriklausys akcijos. Jis dar nepasinaudojo nė vienu iš šiais metais gautų akcijų pasirinkimo sandorių arba didžiąją dalį to, kuo jis buvo apdovanotas ankstesniais metais (2018 m. ir 2019 m. jis negavo jokių akcijų pasirinkimo sandorių). Paprastai akcijų pasirinkimo sandoriai vykdomi tik tada, kai juos turintis investuotojas yra pasirengęs parduoti akcijas arba jei jų galiojimo laikas eina į pabaigą.

Nesvarbu, kiek akcijų pasirinkimo sandorių Maskas gaus šiais metais, tai bus tik dalis jo dabartinių „Tesla“ akcijų.

Jam priklauso 34 milijonai akcijų, kurios atitinka maždaug 18% bendrovės paketo, kurio vertė yra 68 milijardai dolerių.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elonmusk on

Gegužės mėn. Maskas gavo pirmąjį akcijų pasirinkimo sandorio dalį pagal dabartinį darbo užmokesčio paketą. Tuo metu akcijų pasirinkimo sandorio vertė buvo apie 770 milijonų dolerių. Antrą kartą jis kvalifikavo šio mėnesio pradžioje, kai bendrovės akcijų kaina padidino šio akcijų pasirinkimo sandorio paketo vertę iki 2,1 mlrd. dolerių.

Akcijoms toliau didėjant, didėja ir potenciali akcijų pasirinkimo sandorio vertė, todėl dviejų ankstesnių akcijų pasirinkimo sandorių paketo vertė dabar siekia 5,6 mlrd. dolerių, o kito paketo vertė būtų 2,8 mlrd. dolerių dabartinėmis kainomis.

„Tesla“ ketina vykdyti akcijų padalijimą „penki už vieną“. Nors šis padalijimas pakeis bendrą turimų ir neapmokėtų akcijų bei akcijų pasirinkimo sandorių skaičių, tai nepakeis Masko akcijų vertės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: