© Ievos Pašiūnaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Šiandien Kaune vykusios konferencijos „Verslo barometras“ metu SEB banko prezidento pavaduotojas ir mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika bei SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda pristatė jau antrus metus iš eilės vykdomos mažų ir vidutinių įmonių apklausos rezultatus.

Pirmasis konferencijos metu kalbėjo V. Doveika. Pastarasis savo pranešime konferencijos dalyvius supažindino su naujausios „Verslo barometras“ apklausos rezultatais. Rezultatų aptarimas buvo suskirstytas į tris pagrindines dalis: mažų ir vidutinių įmonių vaidmuo bendroje Lietuvos ekonomikoje; mažų ir vidutinių įmonių finansiniai poreikiai; Įmonių planai 2014.: apyvarta, darbuotojai, investicijos, naujovės.

Mažų ir vidutinių įmonių vaidmuo Lietuvos ekonomikoje po kriziniu laikotarpiu išliko stabilus tokių įmonių skaičius per pastaruosius ketverius metus beveik nepakito ir netgi paaugo 0,4%. Tuo tarpu stambiųjų įmonių per pastaruosius kelerius metus sumažėjo net 19,9%.

Mažų ir vidutinių įmonių apklausos rezultatai parodė, jog net 9 iš 10 įmonių tikisi apyvartos augimo. 77% Kauno miesto ir jo apylinkių mažų bei vidutinių įmonių savininkai tikis 10% pelno augimo. 14% Kauno verslininkių tikisi, jog jų verslo apyvarta išaugs iki 30%.  Ir tik 9% apklaustųjų Kauno verslininkų vietoj pelno augimo tikisi, jo nuosmukio, kuris sieks 5 ar netgi daugiau procentų.

Apklausos rezultatai parodė, jog tik 23% Kauno regiono įmonių ketina eksporto plėtrą. Net 75% apklaustųjų teigė jog savo įmonių veiklą plės Lietuvoje, tai reiškia jog tiek procentų įmonių nemato beveik jokių eksporto galimybių. Nors Kauno ir jo apylinkėse veikiančios įmonės neplanuoja eksporto plėtros, tačiau jos daug dėmesio skiria vidaus rinkai,  o atsigaunanti Lietuvos rinka net 75% įmonių, kurios neplanuoja savo eksporto plėtros, skatina kurti naujas darbo vietas, dėl padidėjusios rinkos šalyje.

Savo pranešimą konferencijos dalyviams skaitęs Gitanas Nausėda, susirinkusiesiems, pristatė naujausius Lietuvos bei užsienio BVP rodiklius, taip pat pranešėjas kalbėjo apie tai kodėl turėtų būti pakeltas minimalus mėnesio atlygis. Konferencijos dalyviai buvo supažindinti su numatomuoju euro įvedimo Lietuvoje tvarkaraščiu, bei šio proceso eiga. Taip pat G. Nausėda aptarė euro įvedimo svarbą bei nauda Lietuvos ekonomikai bei žmonėms.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: