Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šalyje negerėjanti epidemiologinė situacija verčia griežtinti prevencines priemones bei kontrolę dėl karantino sąlygų laikymosi. Prekybai taikomi vis didesni ribojimai bei reikalavimai paliečia uždarų parduotuvių veiklą, bet neretai aplenkia viešosiose erdvėse vykstančius ir daug pirkėjų sutraukiančius turgelius. Specialistams nerimą kelianti situacija iššaukė padidintą atsakingų pareigūnų dėmesį: Kauno mieste vykstančių mobilių ūkininkų turgelių prekeiviai ir lankytojai jau sulaukė įspėjimų bei nuobaudų. Jei tai nepadės, miestas bus priverstas imtis radikalių sprendimų.

Fiksuoja elementarius pažeidimus

„Turime keletą karštų taškų, kur tiek prekeiviams, tiek ir apsipirkti atvykstantiems gyventojams dar sunku priprasti, jog karantino metu privaloma dėvėti kaukes, išlaikyti saugius atstumus tarp žmonių. Per pasitarimus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai vis dažniau akcentuoja būtent turgelius, kur didelė dalis lankytojų – rizikos grupei priskiriami vyresnio amžiaus asmenys“, – teigė Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Pasak jo, vadinamųjų ūkininkų turgelių organizatoriai informuoti, jog privalo sudrausminti prekybininkus, kurie nedėvėdami kaukių ar jas naudodami netinkamai, ne tik rodo blogą pavyzdį, bet ir pažeidžia pagrindinės karantino taisykles.

„Prekyba maisto produktais savaime reikalauja uoliau laikytis higienos reikalavimų, o esant šiandienei situacijai, tai kritiškai svarbu. Kiekvienas privalome rūpintis ne tik savimi, bet ir esančiais aplink, ypač – pagyvenusiais žmonėmis. Virusas bei su juo susiję nepatogumai – laikini, o sveikata – neįkainojamas turtas visam gyvenimui. Situacijai negerėjant, miestas bus priverstas imtis kraštutinių priemonių – riboti lauko prekybą karantino metu“, – pridūrė P. Keras.

Gali brangiai kainuoti

Per pastarąsias kelias savaites karantino taisyklių pažeidimai fiksuoti prie prekybos centrų „Savas“, „Molas“, Žemaičių plente prie parduotuvės „Iki“ bei netoli Kauno pilies savaitgaliais vykstančiame turgelyje. Dešimtys kauniečių už apsauginių kaukių nedėvėjimą atsipirko įspėjimais, tačiau dalis neišvengė ir administracinių nuobaudų.

„Reidai turgeliuose vyksta nuolat, tad labai prašome prekeivių ir pirkėjų paisyti elementarių taisyklių – nepamiršti būti su kaukėmis, vengti artimesnių susibūrimų, laikytis atstumų. Dideli žmonių srautai iššaukia padidintą riziką, todėl pasistenkime kiekvienas užtikrinti savo ir kitų saugumą. Priešingu atveju neatsakingas elgesys gali kainuoti labai brangiai – baudos už kaukės nenešiojimą prasideda nuo 500 eurų“, – sakė Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas.

Už karantino sąlygų nepaisymą numatyta griežta administracinė atsakomybė: baudos fiziniams asmenims siekia iki 1500 Eur, o juridiniams – iki 6000 Eur.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: