Gvakamolė – švelnios kreminės tekstūros pagardas, kuriam atsispirti gali nedaugelis. Ir nors ji vyrauja meksikietiškuose patiekaluose, gvakamolę savo virtuvėse vis dažniau atranda ir lietuviai. Ja gardina čili sriubą, salotas, sveikuoliškus pusryčių sumuštinius ar garnyrą prie žuvies arba mėsos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gvakamolės pagrindą sudarantys avokadai yra vienas iš labiausiai pastaruoju metu išpopuliarėjusių vaisių.

„Jau kurį laiką avokadai nepraranda savo populiarumo – tai rodo ne tik pardavimų duomenys, bet ir augantis platesnio jų asortimento poreikis. Anksčiau parduotuvėse turėjome vieną avokadų rūšį, tačiau dabar pirkėjai aktyviau domisi jų veislėmis, daug labiau vertina sunokusį avokadą, prioritetą teikia skoniui.  Neseniai pristatėme specialią egzotinių vaisių ir daržovių liniją „Paradiso“, kurią sudaro daugiau nei 10 skirtingų rūšių gėrybių – tarp jų ir išskirtinės rūšies sunokę didieji avokadai. Jie pasižymi kreminiu minkštimu, plona odele bei glotniu riešutiniu skoniu, o vos pasirodę lentynose sulaukė pirkėjų susidomėjimo“, –  teigia V. Budrienė.

Ne tik skanu, bet ir sveika

Gvakamolės ištakos siekia dar actekų laikus. Pietų Meksikos gyventojai pastebėjo, kad avokadų skonis ir tekstūra yra dar malonesni, kai jie sutrinami. Vėliau trintus avokadus actekai papildė ir dar keliais ingredientais: pomidorais, svogūnais, o šį patiekalą jie vadino ahuaca-mulli. Tačiau dėl per sudėtingo pavadinimo, jis buvo supaprastintas ir trintų avokadų patiekalą nuspręsta vadinti tiesiog gvakamole.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pasakoja, kad gvakamolė – populiarus meksikietiškas pagardas, kurio pagrindą sudaro trinti avokadai, sumaišyti su kitais ingredientais: pomidorais, smulkintais svogūnais, citrinų sultimis, druska, pipirais, kartais ir smulkinta kalendra, grietine ar graikišku jogurtu. Avokadai gvakamolei suteikia kreminį pagrindą, o kiti ingredientai, pavyzdžiui, pomidorai ir svogūnai – traškią tekstūrą. Tačiau gvakamolė pasižymi ne tik ypatingu ir išskirtiniu skoniu – ji sveika ir ypač naudinga organizmui. Be to, tai puikus būdas į racioną įtraukti daugiau daržovių.

„Gvakamolė yra ląstelienos ir vitaminų šaltinis. Viena gvakamolės porcija gali sudaryti ketvirtadalį rekomenduojamos paros skaidulų normos. Avokadų vartojimas gali padėti sumažinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Tai taip pat puikus natrio ir kalio šaltinis, galintis padėti išvengti net aukšto kraujospūdžio“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Derinkite prie keptos žuvies, įdarykite bulves

Kaip teigia J. Sabaitienė, gvakamolė mūsų šalyje jau seniai nėra naujiena. Šis pagardas dažnai atsiduria ant šeimos bei draugų susibūrimo stalo. Ir nors gvakamolę populiariausia valgyti su kukurūzų traškučiais ar šviežiomis daržovių skiltelėmis, ją panaudoti galima kur kas įvairiau.

Šaukštu gvakamolės gali būti gardinama čili sriuba – šiam žiemiškam patiekalui ji suteikia gaivumo. Taip pat tai gali būti puikiu salotų padažu, ypač – ją sumaišius su graikišku jogurtu. Gvakamole galima įdaryti bulves, pievagrybius, kitas įvairias daržoves. Be to, ji gali būti patiekiama kaip garnyras prie mėsos, dera prie keptos ar rūkytos žuvies. Taip pat gvakamole populiaru gardinti vieno kąsnio sumuštinius su krevetėmis ar kitomis jūros gerybėmis, panaudoti vietoje mėsainių padažo. Kad ji būtų dar ypatingesnio skonio, svarbu naudoti gerai sunokusius avokadus. Visgi, jeigu nusipirkote iki galo

neprinokusį avokadą, kelias dienas palaikykite jį kambario temperatūroje. Geriausia – popieriniame maišelyje su bananu.

  1. Sabaitienė dalijasi keliais netikėtais gvakamolės receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

Gvakamolė su šonine

Jums reikės:

4 didelių prinokusių avokadų

6 riekelių šoninės

1 žaliosios citrinos sulčių

1 skiltelės česnako

½ a. š. druskos

½ a. š. pipirų

¼ a. š. grūstų raudonųjų pipirų

2 nedidelių žaliųjų svogūnų

½ puodelio smulkintos fetos sūrio

½ puodelio smulkintų pomidorų

Gaminimas:

Avokadą nuplaukite, nulupkite žievę ir išskobkite kaulą. Smulkiai supjaustykite, suberkite į vidutinio dydžio dubenį ir avokadą sutrinkite šakute. Įspauskite žaliosios citrinos sultis, česnako skiltelę, įberkite druskos, pipirų, grūstų raudonųjų pipirų ir viską išmaišykite. Ant viršaus užberkite smulkiai pjaustytos šonines, smulkintą fetos sūrį, pomidorus ir žaliuosius svogūnus. Viską išmaišykite ir mėgaukitės!

Gvakamolė su saulėje džiovintais pomidorais

Jums reikės:

2 prinokusių avokadų

1 puodelio smulkintų saulėje džiovintų pomidorų

1 puodelio smulkintų svogūnų laiškų

½ puodelio smulkintų bazilikų

1 v. š. citrinos sulčių

1 česnako skiltelės

½ a. š. pipirų

¼ a. š. druskos

Gaminimas

Avokadą nuplaukite, nulupkite žievę ir išskobkite kaulą. Avokadą supjaustykite suberkite į didelį dubenį. Sutrinkite šakute. Įmaišykite smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, svogūnų laiškus, bazilikus, įpilkite citrinos sulčių. Užberkite pipirų ir druskos ir viską sumaišykite.

Gvakamolė su mangais

Jums reikės:

2 prinokusių avokadų

1 mango

1 puodelio smulkintų petražolių

1 puodelio smulkintų svogūnų laiškų

¼ puodelio smulkintų mėtų

1 aitriosios paprikos

1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

¼ a. š. druskos

¼ a. š. pipirų

Gaminimas:

Avokadą nuplaukite, nulupkite žievę ir išskobkite kaulą. Avokadą smulkiai supjaustykite, įberkite į didelį dubenį ir sutrinkite su šakute. Supjaustykite mangą, svogūnus, sukapokite petražoles, aitriąją papriką. Viską suberkite į dubenį. Įspauskite žaliųjų citrinų sulčių, pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite. Skanaus!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: