Vėstant orams norisi namų jaukumo ir gardžiais kvapais juos užliejančių patiekalų. Pagyrų sulauksiančią vakarienę lengvai paruošite, jei gaminsite kiaulienos šonkaulius. Minkštus ir sultingus šonkauliukus, pagardintus sezoniniais vaisiais ir daržovėmis, paruošite greitai ir nesudėtingai, tereikia tik kokybiškos mėsos ir tinkamų prieskonių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiauliena ir šaltuoju sezonu išlieka mėgstamiausia pirkėjų mėsa.

„Dauguma pirkėjų be kiaulienos neįsivaizduoja kasdienio valgiaraščio. Jiems siūlome platų visų įmanomų kiaulienos rūšių asortimentą, o daugiausia parduodama sveriamos kiaulienos. Taip pat analizuodami duomenis matome, kad didžioji dalis nuperkamos kiaulienos yra lietuviška. Todėl glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais, kad užtikrintume pirkėjams aukščiausios kokybės mėsos pasirinkimą“, – sako V. Budrienė.

Kaip išsirinkti tinkamus šonkaulius?

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad šonkauliai yra itin dėkinga kiaulienos dalis, nes juos galima paruošti įvairiais būdais, o tinkamai pagaminti jie išlieka minkšti ir sultingi.

„Kiaulienos šonkauliai mūsų šalyje tikrai mėgstami, o šaltuoju sezonu ypač tinka juos ruošti su sezoninėmis daržovėmis. Tokie patiekalai suteikia sotumo jausmą, stebina savitu skoniu ir praturtina naudingomis medžiagomis. Vis dėlto gardžiam patiekalui reikia išsirinkti ir tinkamus šonkaulius. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą, taip pat nepamiškite įvertinti riebalų ir raumens santykio“, – pataria mėsos ekspertas.

Pasak G. Bačkovo, šonkauliai turėtų būti ne per daug riebūs, kad galėtumėte mėgautis sultinga mėsa. Tačiau šiek tiek riebalų turi – jie padeda šonkauliams išdžiūti ir likti minkštiems. Šonkaulius lengva supjaustyti daugmaž vienodais gabalėliais, jei pjaunate palei kaulą. Tai taip pat svarbu, nes panašaus dydžio gabalėliai tolygiai iškepa.

Taip pat ekspertas pataria prieš perkant mėsą apžiūrėti. Šonkauliai turėtų būti rausvi, šviesos spalvos, neapdžiūvę. Taip pat spalva priklauso ir nuo gyvulio amžiaus. Kuo ji tamsesnė – tuo senesnis gyvulys, todėl tokia mėsa bus kietesnė. Dar vienas veiksnys – šonkaulių galiojimo data. Kuo ji ilgesnė, tuo šonkauliai yra šviežesni. Vis dėlto namie, šaldytuve, jų ilgiau kaip 2–5 dienas nepatartina.

Svarbu – paruošimo laikas

G. Bačkovas sako, kad ruošiant šonkaulius reikėtų nepamiršti tiek marinavimo, tiek gaminimo laiko. Marinuoti šonkaulių per ilgai nevertėtų, nes tai turi įtakos mėsos konsistencijai. Kartais klaidingai manoma, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo ji minkštesnė. Tai, pasak mėsos eksperto, nėra tiesa. Paprastai šonkaulius marinuoti pakanka vos 10 minučių, tačiau įtrintus prieskoniais juos galite palaikyti ir apie 30 min.

Paprastai keptuvėje šonkauliai iškepa per 10-15 min. Tačiau kepimo laikas priklauso ir nuo gabalėlių storio. Ilgai kepant šonkauliai gali išsausėti, prarasti sultingumą ir tapti kieti. Tačiau, pasak mėsos eksperto, šonkaulius itin tinka ruošti ir vadinamojo lėtojo virimo būdu. Tokiu būdu juos paruošite lėto virimo puode. Jeigu tokio neturite, šonkaulius galite paruošti orkaitėje. Sudėkite juos į puodą storu dugnu, uždenkite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 valandas 160 laipsnių temperatūroje. Prie keptų šonkaulių dera virti brokoliai ar Briuselio kopūstai.

Ekspertas siūlo išbandyti 3 netikėtus šonkaulių receptus, kurie tinka ir kasdien, ir šventinei vakarienei.

Kiaulienos šonkauliukai su gremolata

Jums reikės:

800 g kiaulienos šonkaulių

2 a. š. garstyčių

2 v. š. citrinų sulčių

1 a. š. druskos

¼ a. š. juodųjų pipirų

3 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. sviesto

Gremolatai:

1 puodelio petražolių lapelių

1 citrinos

2 česnako skiltelių

Paruošimas:

Kiaulienos šonkaulius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais ir ištepkite garstyčiomis. Apšlakstykite mėsą citrinų sultimis ir 10 minučių palikite kambario temperatūroje. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apie 3 minutes pakepinkite šonkauliukus ant stiprios kaitros, kol abi pusės gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite temperatūrą, į keptuvę sudėkite sviestą ir kepkite dar 6-8 minutes, kartkartėmis apšlakstydami kiaulieną jos pačios riebalais. Kai mėsa iškeps, perkelkite ją į lėkštę ir palaukite, kol truputį atvės. Per tą laiką paruoškite gremolatą: smulkiai supjaustykite petražolių lapelius, sutrinkite česnaką, sutarkuokite citrinos žievelę ir viską gerai išmaišykite. Paruošta gremolata ištepkite šonkauliukus ir patiekite.

Kiaulienos šonkauliukai su obuoliais

Jums reikės:

800 g kiaulienos šonkaulių

200 g obuolių

200 g vyšninių pomidorų

1 citrinos

1 a. š. druskos

1 rozmarino šakelės

5 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. pipirų mišinio (grūdeliais)

1 a. š. kalendrų sėklų

100 ml daržovių sultinio

30 g sviesto

Salotoms:

400 g šviežių špinatų lapelių

1 citrinos

2 a. š. alyvuogių aliejaus

žiupsnelio druskos

Paruošimas: 

Kiaulienos šonkaulius pasūdykite, apšlakstykite 2-3 šaukštais aliejaus bei citrinos sultimis, apibarstykite susmulkintu rozmarinu ir palikite marinuotis apie 30 minučių. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir kepkite šonkauliukus, kol šie iš abiejų pusių gražiai apskrus. Perkėlę mėsą į lėkštę, toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite per pusę perpjautus obuolius ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet vėl sudėkite šonkauliukus, taip pat vyšninius pomidorus, kalendrų sėklas bei pipirų mišinį, viską užpilkite daržovių sultiniu ir troškinkite apie 20 minučių. Kol mėsa troškinasi, nuplaukite špinatus, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis, įberkite šiek tiek druskos ir viską lengvai išmaišykite. Šonkauliukus patiekite su troškintais obuoliais bei špinatų salotomis.

Lėtai virti kiaulienos šonkauliukai su kopūstais

Jums reikės: 

800 g kiaulienos šonkaulių

400 g kopūstų

150 g svogūnų

1 a. š. druskos

1 a. š. granuliuotų česnakų

1 a. š. džiovintų čiobrelių

150 ml mėsos sultinio

1 a. š. maltos raudonosios paprikos

2 v. š. smulkintų krapų

4 v. š. saulėgrąžų aliejaus

Paruošimas:

Svogūnus nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais, o kopūstą supjaustykite juostelėmis. Šonkaulius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei česnaku. Giliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite šonkauliukus ir apkepkite aukštoje temperatūroje – kiekvieną pusę maždaug po minutę. Mėsą perkėlę lėkštėn, į puodą suberkite svogūnų kubelius ir kepinkite apie 2 minutes. Užpilkite juos sultiniu ir nuolat maišydami, kad svogūnai nepriliptų prie dugno, virkite keletą minučių. Tuomet kiaulieną bei sultinį su svogūnais perpilkite į lėto virimo puodą, suberkite kopūstų juosteles, įberkite šiek tiek druskos, čiobrelių bei maltos raudonosios paprikos. Puodą uždenkite ir palikite virti 4 valandoms. Prieš patiekdami, kiaulienos šonkaulius apibarstykite smulkintais krapais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: