Modernizuojama dar viena Kauno katilinė
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

AB „Kauno energija“ savo lėšomis modernizuoja dar vieną Kauno katilinę. Panemunės mikrorajone, Plento gatvėje esančioje katilinėje sumontuotas naujas katilas ir naujas dūmtraukis.

Katilinėje, vietoje seno susidėvėjusio vandens šildymo katilo įrengtas naujas 1,5 MW galios vokiečių firmos „Viessmann“ vandens šildymo katilas, kuris yra apie 10 proc. ekonomiškesnis nei buvusysis.

Prie katilo montuojamas naujas 400 kW galios kondensacinis ekonomaizeris, kuris neleis išmesti į orą dalies dūmų šilumos ir dūmuose esančių vandens garų kondensacijos šilumos. Ši šiluma bus sugrąžinama į gamybos ciklą. Tai pat naujais pakeisti du dujiniai degikliai, kurie leis ekonomiškiau naudoti brangias gamtines dujas.

1 MWh šilumos pagaminti naujasis katilas sunaudos apytikriai 20 proc. mažiau kuro. Atitinkamai apie 20 proc. sumažės ir išmetimai į orą. Sumontavus šiuos naujus įrenginius maždaug 20 proc. padidės visos sistemos efektyvumas.

Naujasis katilas bus visiškai automatizuotas. Bus įdiegta galimybė valdyti jį nuotoliniu būdu iš AB „Kauno energija“ automatizuotų katilinių valdymo pulto. Katilinių modernizavimas automatizuojant katilus palengvina personalo darbą ir garantuoja kokybišką šilumos tiekimo paslaugą.

Bene didžiausias katilinės modernizacijos akcentas – pastatytas naujas 20 m aukščio dūmtraukis. Jis pastatytas vietoje seno, nuo pat katilinės pastatymo stovėjusio ir susidėvėjusio 30 metrų aukščio dūmtraukio. Pastarasis buvo išardytas supjaustant į tris dalis ir nukeliant sunkiasvoriais kranais.

Naujasis dūmtraukis pagamintas Lietuvoje iš nerūdijančio plieno. Apskaičiuota, kad jis turėtų tarnauti apie 50 metų.

Plento g. katilinė modernizuojama nuosekliai vykdant Kauno m. savivaldybės patvirtintą bendrovės 2011 metų investicijų planą bei šilumos ūkio atnaujinimo ir plėtros strategiją. Pagal ją jau modernizuota ir visiškai automatizuota 19 iš 25 mieste ir rajone veikiančių katilinių.

Katilinės atnaujinimo investicijų suma sudaro apie 630 000 Lt. Lėšas katilinės modernizavimui skiria pati AB „Kauno energija“. Darbus baigti planuojama šio mėnesio pabaigoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: