© Jono Danielevičiaus nuotr. / http://www.fotoisdj.lt/

Nesumeluosime sakydami, kad pasaulyje yra daugybė skirtingų meno rūšių su kuriomis jūs gal netgi neturėjote galimybės susidurti. Tapyba, muzika, drama yra glaudžiai susiję su kiekvienu iš mūsų. Tačiau ar pagalvojote apie meną danguje, pasireiškiantį spalvų žaismo ir garsų forma?

Šį kartą kalbame ne apie ką kitą, o apie mums visiems, didelį įspūdį paliekančius fejerverkus. Tiesa sakant, kitaip nei bet koks kitas meno atributas, fejerverkai daro milžinišką įtaką žmonių pasąmonei, sukeldami įvarius jausmus bei skirtingas emocijas. Pradedant nuo pat pradžių, fejerverkų istorija prasidėjo dar prieš tai, kai buvo atrastas parakas. Taigi maždaug prieš daugiau nei 2 000 metų Kinijoje. Istorijos šaltinių bei vietinių teigimu, pirmasis fejerverkas buvo atrastas visiškai atsitiktinai, kai į laužą įmesta bambuko šakelė tiesiog pradėjo liepsnoti ir sproginėti. Naujųjų technologijų dėka, vėliau buvo atrasti ir dviejų (raudonos ir geltonos) spalvų fejerverkai, tik šį kartą tam buvo naudojamas parakas.

Skirtingai nei prieš daugelį metų, šiandieną fejerverkų galimybės ir gausa tiesiog stulbina. Juk būtų sunku įsivaizduoti Naujuosius Metus, Kalėdas ar gimtadienį be dangų spalvingai išmarginančių fejerverkų? Nors esame pripratę saliutus laidyti patys, vienas svarbiausių šių laikų atradimų, kuris pritraukia didžiulius srautus žmonių, visgi yra fejerverkų šou. Jie vyksta skirtinguose pasaulio miestuose ir netgi Lietuvoje, jau 8 metus iš eilės.

Kuo yra ypatingi fejerverkų šou?

Visų pirma, šių laikų fejerverkų šou išsiskiria originalumu bei šiuolaikiškumu. Naujųjų technologijų dėka, šiandieną galime pamatyti tikrą iliuzijų ir meno renginį danguje, kuris prikausto net visko mačiusius. Kompiuterine įranga valdomi fejerverkai, pirmiausiai yra komponuojami ekrane ir tik vėliau paleidžiami į orą. Vienas svarbiausių elementų yra fejerverkų galimybės. Jau vien tik tai, kad saliutai į dangų yra išleidžiami grojant parinktai muzikai ir kurių paleidimas į orą atitinka kiekvienai jos milisekundei, dabar jie dar ir šoka bei gali būti atvaizduojami skirtingose formose ir pavidaluose. Žaibo ar lietaus imitacija, gėlės, žodžiai bei daugybė kitų ornamentų yra tai, ko visi laukėme šimtmečius.

fejerverkai

© Jono Danielevičiaus nuotr. / http://www.fotoisdj.lt/

Spalvų ir garso poveikis žmogui

Taip pat, kaip ir fejerverkų formos, jų spalvos bei garsas yra dar vienas svarbus elementas. Nors seniau buvo galvojama, kad spalvos negali daryti jokios įtakos žmogaus psichologinei būsenai, šiandieną mes galime drąsiai teigti, kad spalvų žaismas, žmogaus emocijas veikia gana stipriai. Jeigu jau matydami meno kūrinį parodoje, mes visi pradedame reaguoti skirtingai, o mūsų vaizduotė yra sužadinama stipriau nei kad galime pagalvoti, tik įsivaizduokite ką su mūsų vidumi daro fejerverkų spalvų gausa ir jų išleidžiami garsai? Akimirksniu sprogstantys įvairiaspalviai saliutai, dažnai iš žmonių iššaukia tokias emocijas kaip džiaugsmas, ašaros, itin teigiamos emocijos ar wow bei oho šūksnius. Ką jau kalbėti apie tam tikrą atsiribojimą nuo viso pasaulio, kai galva yra užversta į dangų, o akys bando pagauti kiekvieną spalvų debesį bei gamą.  

Kitaip tariant, fejerverkai tai ne kas kita, o tikras meno reginys, kurio metu žmogus gali atsipalaiduoti, o gal net įsitempti, tačiau abiem atvejais likti sužavėtas.

Daugiau: fejerverkai internetu lietuvoje, kaune, vilniuje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: