Kol dauguma Amerikos ir kitų pasaulio valstybių gyventojų svarstė kas įvyko tą lemtingą 1996 metų liepos 17 dieną Nelsonas Demulis savo versijas aprašė knygoje ,,Naktinis kritimas‘‘. Tos dienos vakare 800 reisu skridęs transatlantinių linijų lėktuvas nugrimzdo į Atlanto vandenyną ir pasiglemžė 230 žmonių gyvybes. Šioje, kaip ir kitose N. Demulio knygose rašymo stilius yra įdomus trileris su sarkazmo ir humoro prieskoniais.

Nuo vaikytės N. Demulis gyvena Long Ailende ir nenuostabu, kad šis įvykis taip sukrėtė rašytoją. Šis romanas yra toks populiarus todėl, kad N. Demulis pats išgyveno didžiulę įtampą ir  nežinomybę. Be to, pagrindinis knygos veikėjas buvo tikras asmuo. Tai skaitytojam sustiprina tikėjimo jausmą ir nuo to knyga tampa tik įdomesne. „Naktinis kritimas“ yra knygos „Liūto žaidimas“ tęsinys. Knygos yra susijusios tuo, kad abejose knygose lėktuvai yra lyg teroro simbolis. Skaitant knygą ,,Naktinis kritimas‘‘ jaučiamas tęsinys, nes byloje yra atsikartojantys faktai. Be to, abejose knygoje yra tie patys trys pagrindiniai veikėjai. Rašytojas buvo leitenantas ir kariavo Vietname, todėl jam karo tematika tap pat nėra svetima. N. Demulis yra parašęs daugybę romanų, tačiau į lietuvių kalbą yra išleista tik ši.

Romanas pradedamas prisiminimo scena, kuri nukelia knygos skaitytoją į Atlanto vandenyno Long Ailendo pakrantę. Joje lemtingą naktį buvo, savo šeimas turintys ir neleistinais ,,meilės žaidimais‘‘ užsiimantys, liūdininkai. Jie atsitiktinai nufilmavo aviakatastrovą, tačiau norėdami išsaugoti savo šeimas įrašą kruopščiai slėpė. N. Demulis profesionaliai sugebėjo perteikti netikėtumo jausmą, kurį pajuto amerikiečiai pamatę krentantį lėktuvą. Todėl skaitytojas jau nuo pirmųjų knygos puslapių yra įtraukiamas į knygoje vykstančius įvykius.

Po penkerių metų įvykį ėmėsi tirti FTB komendantas, praeityje buvęs detektyvas, Džonas Koris ir jo žmona Keitė. Jų neįtikino aviakatastrofos oficiali priežastis – nelaimingas atsitikimas sprogus degalų bakui. Kur kas įtikimesni pasirodė su vyriausybės išplatinta versija nesutampantys įvykio liūdininkų parodymai. Įvykį matė apie 200 žmonių, kurie pastebėjo link lėktuvo skriejantį šviesos dryžį. Keli liudininkai tikino, kad tai buvo žėmė – oras raketa. Buvo iškelta daug hipotezių, patikrinta daug versijų, dar kartą buvo apklausti liudininkai ir apžiūrėta įvykio vieta bei surinktas susprogęs lėktuvas. Svarbiausiu įrodymu buvo laikytas vaizdo įrašas, kurį galimai turi žmonės tą vakarą buvę Long Ailendo pakrantėje, tačiau juos buvo surasti ypatingai sunku.

Knyga „Naktinis kritimas“ nėra ta, kurioje veiksmas vyksta greitai. Knygoje scenos plačiai aprašomos. Ilgai pasakojama viena scena, todėl veiksmo ištroškęs skaitytojas gali likti nusivylęs. Tačiau tas, kuriam patinka kartu su knygos autoriumi narplioti įvairias versijas, tikrinti teorijas, liks sužavėtas. Ši knyga yra skirta detetyvinius romanus mėgstantiems, o ne atsakymų į klausimus ieškantiems skaitytojams.

Skaitytojui lengviau susitapatinti su pagrindiniu knygos veikėju Džonu Koriu, nes rašytojas knygą rašo pirmuoju asmeniu. Džonas Koris knygoje pateikiamas, kaip žmogus, kuriam šio įvykio atskleidimas yra svarbesnis už jo karjerą. Jis rizikavo savo darbo vieta ir pareigūno reputacija, nes vyriausybė nenorėjo bylos atnaujinti ir pradėti naujus tyrimus. Šis knygos veikėjas gali kiekvieną sužavėti savo subtiliu požiūriu, atkaklumu ir puikiu humoro jausmu.

N. Demulis nėra nei CŽV nei FTB pareigūnas, jis tik gali svarstyti, kas ištikrųjų nutiko lėktuvui. Rašytojas negalėjo parašyti tikslios, aiškios bei teisingos versijos, todėl pasirinko kiek netikėta knygos pabaigą.

Knygos pabaigoje kaip ir pradžioje besitesiantį veiksmą pertraukia kitas veiksmas. Kai atrodo, kad atsakymas čia pat, nutinka netikėtas dalykas. Autorius sužavėjo paskutiniąja scena, kurioje viso pasaulio skaitytojams padėjo bent truputį suvokti ką reiškia būti tokiame sukrečiančiame įvykyje. Knygos herojus per kurį yra pasakojami 2001 m. rugsėjo 11 dienos įvykiai atrodo pasimetęs. Jis suvokia, kad lėktuvas skrenda per žemai, bet niekas to pakeiti nebegali…

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: