uzreferenduma.lt archyvo nuotr.

Gruodžio 18 d. Lietuvos ir Japonijos žalieji surengė bendrą protesto akciją prie Hitachi korporacijos pagrindinės būstinės Tokijuje.

Akcijos dalyviai spalvingais plakatais priminė Hitachi atstovams, kad Lietuvos žmonės spalio 14 d. referendume priėmė aiškų sprendimą atsisakyti naujų branduolinių elektrinių statybos mūsų šalyje. Sprendimą NE Visaginos atominei elektrinei palaikė net 62,68 proc. Lietuvos gyventojų. Didelio žmonių aktyvumo dėka Lietuvoje įvyko istorinis referendumas, kurio sprendimas prieštarauja Hitachi planams.

Viena iš akcijos organizatorių yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Anot LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, “akcijos tikslas – informuoti Hitachi apie Lietuvos žmonių referendumo sprendimą dėl naujos Visagino atominės elektrinės. Dar prieš metus mes oficialiu laišku nuo visų Lietuvos aplinkosauginių organizacijų įspėjome Hitachi, kad projektas galimai bus sustabdytas, jei bus surengtas referendumas Lietuvoje. Taip ir įvyko. Bet kuri save gerbianti kompanija po tokio sprendimo turi viešai pasitraukti iš projekto. Deja, kol kas niekas negirdėjo oficialaus Hitachi pasitraukimo pareiškimo.”

Japonijos ir Lietuvos žalieji akcijos metu perdavė Hitachi atstovams bendrą pareiškimą, kuriame teigiama, kad milžiniška tarptautinė korporacija privalo laikytis aukščiausių socialinės atsakomybės standartų, gerbti Lietuvos konstituciją, demokratines vertybes, įstatymus bei žmonių valią.

Taip pat LVŽS dar kartą primeną, kad Lietuvos žaliesiems yra nepriimtinos bet kokios branduolinės jėgainės planuojamos statyti ne tik Lietuvos teritorijoje bet ir šalia jos. Solidarizuodamiesi su Baltarusijos ir Rusijos antiatomianiais aktyvistais š.m. gruodžio 12-ą dieną LVŽS aktyviai dalyvavo protesto piketuose prie Rusijos ir Baltarusijos ambasadų. Tuo pačiu buvo primenama apie ankstesnės Lietuvos valdžios neišnaudotas galimybės stabdant Rusijos ir Baltarusijos atominius projektus ir skatinant naująją šalies valdžią pagaliau užimti aiškią poziciją kaimynų atominių ambicijų klausimų.

Akcijos dalies prie Rusijos ambasados koordinatorius LVŽS aktyvistas Vitalijus Balkus apibūdindamas padėti sakė : „Keista, tačiau ir buvę valdžioje Lietuvos politikai ir, kaip aiškėja, dabartiniai net neketino ir neketina pasinaudoti turimais įrankiais, galinčiais sustabdyti šiuos projektus. Ypač įdomi pozicija dėl Baltijos (Kaliningrado) AE, kur tik nuo Lietuvos priklauso, ar naujoji elektrinė turės išorines jungtis, leisiančias eksportuoti elektrą iš šios ypač galingos ( 2300MW) elektrinės. „

Pasaulio antiatomininkų ir žaliųjų solidarumo akcijos tesis ir ateityje.

uzreferenduma.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: