Siekdamas atkreipti dėmesį į lyčių lygybę šalyje, prekybos tinklas „Iki“ įgyvendina socialinį projektą, kuriame mergaites auginantys prekybos tinklo darbuotojai tėčiai su savo dukromis dalijasi gyvenimiškais receptais, skatinančiais toleranciją, drąsų ateities kelio pasirinkimą ir stereotipų naikinimą.

„Savo įmonėje itin skatiname toleranciją, palaikome su tuos susijusias iniciatyvas. Šį kartą inicijavome socialinį projektą ir pakvietėme jame dalyvauti visus prekybos tinklo kolegas. Šis projektas įkvėptas Islandijos universiteto profesorės dr. Ingos Minelgaitės iniciatyvos „Aš esu Tu“, keliančios tikslą įveikti darbo aplinkoje moterims primetamus stereotipus ir apribojimus, kurios partneriais ir rėmėjais esame“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pirmasis projekto herojus, „Iki“ procesų ir duomenų analitikas Jonas Vaitkus, yra dviejų dukrų, septynerių su puse Simonos ir keturmetės Gerdos, tėtis. Kalbėdamas apie visuomenėje vis dar vyraujančius stereotipus, kokius darbus ar kokias profesijas turėtų rinktis mergaitės, J. Vaitkus sako, kad jų šeimoje tokios diskusijos apskritai svetimos, į vyriškus ar moteriškus neskirstomi ir namų ruošos darbai. Šeimoje stengiamasi ugdyti savarankiškas, drąsias ir savimi pasitikinčias atžalas.

„Žinoma, visais darbais dalijamės. Visuomenėje dar likę įvairiausių nuostatų ir darbų, kurie yra skirstomi į vyriškus ar moteriškus, tačiau ši atoskyra mažėja. Manau, kad kol dvi mano dukros užaugs, jos galės daryti tai, ką norės“, – šypsosi tėtis ir prideda, kad norėtų dukroms palinkėti išlaikyti energiją, kurią šiuo metu jos kiekvieną dieną spinduliuoja nuo pat ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro.

Anot J. Vaitkaus, auginant vaiką pagrindinis tikslas turėtų būti su juo suformuoti stiprų ryšį. Paklaustas, kokius dalykus stengiasi diegti dukroms, tėtis nedvejodamas atsako, kad su jomis dalijasi nekintančiomis vertybėmis: moko pagarbos aplinkiniams, kalba apie sveiko gyvenimo principus, pozityvų požiūrį. Svarbu vaikams padėti pagrindą, kuriuo patys neabejojate, sako Jonas.

Projekto metu „Iki“ darbuotojai tėčiai kviečiami pasidalinti su atžalomis receptu gyvenime ir virtuvėje, sujungiant stereotipus griaunančius tėčių linkėjimus bei ryšio kūrimą gaminant maistą kartu. Tėčių istorijomis ir patarimais bus dalijamasi žiniasklaidoje, vidiniuose ir išoriniuose „Iki“ komunikacijos kanaluose.

Pasakodamas apie su maistu susijusias šeimos tradicijas vyras sako, kad su šeima stengiasi kartu suktis virtuvėje, o jeigu to padaryti nepavyksta – bent jau kartu pusryčiauti, pietauti ir vakarieniauti.

„Kol kas mūsų receptai nesudėtingi, tačiau vaikams augant, ateityje, manau, gaminsime daugiau. Ruošdami maistą visada turime atsižvelgti į vaikų norus. Pavyzdžiui, jeigu pridėsime per daug pipirų – paruoštą patiekalą patys ir valgysime. Žinoma, stengiamės, kad vaikai gautų pakankamai daržovių. Mes šeimoje jas tikrai mėgstame, taip pat valgome daug vaisių ir uogų“, – pasakoja J. Vaitkus ir dalijasi mėgstamo savo šeimos šeštadieninio patiekalo – kiaušinienės su pieniškomis dešrelėmis ir daržovėmis receptu.

Šeštadienio kiaušinienei su dešrelėmis ir daržovėmis pagaminti reikės kiaušinių, pusės svogūno, spalvotos paprikas, pusės nedidelės cukinijos, 4 dešrelių, gabalėlio sviesto kepimui, šviežių petražolių.

Jo gaminimas itin nesudėtingas. Didelėje keptuvėje reikia ištirpdyti sviestą, supjaustyti daržoves, dešreles, jas kelias minutes pakepti ir užpilti plaktu kiaušiniu. Viską papuošti šviežiomis petražolėmis.

Kadangi Jonas stengiasi, kad vaikai gautų kuo daugiau daržovių ir vaisių, šalia kiaušinienės pusryčiams jis patiekia ir iš bananų, mandarinų, obuolių, kivių, įvairių uogų, tokių kaip braškių, vynuogių, aviečių, šilauogių, pagamintų vaisių ir uogų vėrinukų, kuriuos nesudėtinga pasidaryti su vaikais ir galima valgyti kaip sveiką desertą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: