© krs.lt archyvo nuotr.

Akademijoje (Kauno raj.) įsikūrusio A.Stulginskio universiteto teritorijoje balandžio 4 – 6 dienomis vyks tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi… 2013“. Tai didžiausia paroda Lietuvoje ir viena didžiausių parodų Baltijos šalyse.

Nesutalpina visų norinčiųjų

Šiemet tradiciniame renginyje dalyvaus 275 firmos, įstaigos, organizacijos, apie 300 smulkiųjų augintojų, gamintojų, amatininkų. Dvylika bendrovių atvyks iš užsienio – Lenkijos, Danijos, Latvijos, Italijos.

Ypač gausios bus vandentvarkos ir šilumos ūkio įrangos, trąšų ir augalų apsaugos priemonių, daržininkystės, sodininkystės, gėlininkystės ekspozicijos.
Vienas parodos organizatorių, Žemės ūkio technologijų parko direktorius Virginijus Venskutonis teigė, kad universiteto miestelis nebesutalpina visų norinčiųjų, todėl teko daryti atranką.

Parodą ketina apžiūrėti ir LR Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, žemės ūkio ministras Virgilijus Jukna, kiti Vyriausybės atstovai.

Rajonas garsėja ūkininkais

Parodoje dalyvaus ir kelios dešimtys Kauno rajone aktyviai veikiančių bendrovių: „Dojus agro“, „Lytagra“ „Rovaltra“, „Litgenas“, „Santera“, „Šalvis“, „Konekeskos Lietuva“, „Agrosistemos“, „Agrovartai“, „Baltko“, „East West agro“ ir kitos.

Kauno rajono ūkiai yra stambiausi Lietuvoje, o Romualdas Majeras, Juozas Staliūnas, Arūnas Vaicekavičius, Audrius Banionis, Leonas Rudinskas, Kęstutis Bružikas ir kiti savo ūkininkavimo metodais žinomi visoje šalyje. Iš viso rajone įregistruoti 3 tūkst. 368 ūkininkų ūkiai.
Bernatonių žemės ūkio bendrovė garsėja naujų technologijų pagal ES standartus diegimu, o „Juragiai“ – moderniu pienininkystės ūkiu ir gyvulininkystės pasiekimais.

„Kauno rajono žmonės yra darbštūs, verslūs, moka ūkininkauti. Esame atviri, todėl stengiamės megzti kuo daugiau naudingų pažinčių, dalintis patirtimi. Paroda „Ką pasėsi…“ – puiki galimybė tai daryti“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Pristatys Varmijos Mozūrijos vaivadiją

Renginyje savo kraštą pristatys ir Kauno rajono savivaldybės partnerė – Varmijos-Mozūrijos vaivadija. Lenkų delegacijai vadovaus šios vaivadijos vicemaršalka Jaroslawas Sloma.

Vaivadija turi didžiulį ekonominį potencialą, joje gyvena beveik pusantro milijono gyventojų, čia gerai išvystyta turizmo infrastruktūra, puoselėjamas kulinarijos paveldas. Tai vienas švariausių ir žaliausių šalies regionų, todėl dažnai vadinamas Lenkijos žaliaisiais plaučiais.

Kauno rajoną ir Varmijos Mozūrijos vaivadiją taip pat sieja kultūriniai ryšiai – kartu rengiamos parodos, plenerai, šventės.

Vyks suvirintojų varžytuvės

Pagrindinė šiųmetinės parodos „Ką pasėsi…“ rėmėja Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba kviečia apsilankyti jos erdviame stende ir dalyvauti fotosesijoje.

Žemės ūkio srityje dirbantys žmonės turi turėti daugybę gebėjimų, todėl „Ką pasėsi…“ parodose vyksta įvairios varžybos ir net šou. Šiemet parodoje savo gebėjimus galės pademonstruoti suvirinimo įgūdžių turintys žmonės.

Lankytojų laukia turininga švietėjiška programa: 31 seminaras apima įvairiausias temas nuo gerosios patirties sklaidos iki Lietuvos kaimo plėtros perspektyvų 2014-2020 metais. Bus seminarų, paskaitų, gvildenančių šilto būsto, kompiuterinio raštingumo, verslo finansavimo aktualijas. Žymus profesorius iš Šveicarijos Michaelas Jakobas pasakos apie šios šalies kraštovaizdžio architektūrą.

Parodos lauko scenoje vyks koncertai. Aplink sceną įsikursiančiame maitinimo komplekse bus galima ne tik pavalgyti, bet ir įsigyti maisto produktų iš gamintojų rankų.

Parodos darbo laikas 9 – 17 val. Visų renginių lankymas nemokamas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: