"The Walled Off Hotel" archyvo nuotr.

Graffiti ant gatvės sienų nestebina, tačiau viename Palestinos viešbutyje šis menas buvo pasitelktas būtent nustebinti lankytojus. Viešbučiuose graffiti meno kūriniai ant sienų – retas reiškinys. Būtent šią meno rūšį pasitelkė Banksy, žymus gatvės menininkas iš Britanijos, padedant formuoti kitokį mąstymą tarp Izraelio ir Palestinos gyventojų.

Banksy yra graffiti bei instaliacijų kultūros atstovas, vienas labiausiai prieštaringų nuomonių sulaukęs gatvės menininkas pasaulyje. Daugelis meno kritikų teigia, jog jis yra sukūręs visą meno subkultūrą. Meninininko tapatybė lieka nežinoma iki šių dienų, nors jo vardas yra žinomas daugiau nei 20 metų. Jis yra dirbęs su daugybę skirtingų meno rūšių. Jo kūriniai neša savyje labai galingus pasisakymus, sukeliančius prieštaringas auditorijos nuomones. Banksy kūryba kaip virusas plinta po internetą ir sulaukia daugybę peržiūrų.

Šis dailininko naujame projekte ,,The Walled Off Hotel“ žmonės gali pasirinkti miegoti kartu su meno kūriniais. Palestinos viešbučio kambariuose ant sienų buvo nutapyti pakankamai kontroversiški kūriniai. Dalis žmonių šio projekto darbus įvardina kaip vienus blogiausių vaizdų pasaulyje. Šis viešbutis yra įsikūręs Betliejuje, Palestinoje su langais į Vakarų Izraelio krantą.

Banksy 2

Image credits: Thomas Coex

Banksy šį projektą apibūdina kaip ,,atviru bendruomenės išteklių“, kuris nesusijęs su sąjungininkais ir nedaro jokios įtakos tam tikrai politinei grupei.

Viešbučio viduje yra dekoruotas anglų džentelmenų klubas, vaizduojantis britų vaidmenį kolonijiniame laikotarpyje.

Tikėdamasis pakeisti viešbučio stilių Banksy pasinaudojo žiniasklaidos užfiksuotais vaizdais ir juos perteikė ant sienų. Nafta dažyti peizažai, pabėgėlių gelbėjimosi liemenės ir skulptūros, kurios atrodo springsta nuo dujų garų. Tokie vaizdai atsiveria pravėrus šio viešbučio duris.

Banksy 3

Dailininkas, kuris itin saugo savo anonimiškumą, pirmą kartą atvykęs į Betliejų ant viešbučio sienų paliko itin įspūdingą paveikslų seriją, dabar tapusią turistų nuosavybe.

Nuo tada, kai piligrimų ir turistų kelionės buvo leistos šioje teritorijoje, naujas viešbutis sveikinasi su naujais atvykėliais, padidindamas regione darbo vietų ir lankytojų skaičių. Šis viešbutis atsivėrė svečiams kovo 20 dieną. Komanda tikisi, jog Izraelis, kuris retai leidžia kirsti savo sieną, šį kartą lankytojams leis apsilankyti Palestinoje ir pamatyti šį viešbutį iš arti.

Banksy 4

,,Norėčiau visus pakviesti atvykti čia bei pasikviesti kartu vykti ir Izraelio gyventojus“, sako viešbučio vadybininkė Wisam Salsaa. ,,Norime, kad žmonės daugiau sužinotu apie mus, mes sulaužysime visus stereotipus, ir visi kiti dalykai palaipsniui pasikeis.“

Izraelio lankytojams ir gyventojams yra šiuo metu draudžiama vykti į Betliejų, tačiau yra organizuojamos neteisėtos kelionės per kontroliuojamas teritorijas.

Viešbutyje yra  įkurtas mažas muziejus, kuris paaiškina sienos atsiradimą, vaizduoja palestiniečių judėjimus prieš nusistovėjusią santvarką, neramumus šiame regione bei kontrolę.

Banksy 5

Banksy 6

Banksy 7

Banksy 8

Banksy 9

Banksy 10

Banksy 11

Banksy 12

Banksy 13

Banksy 15

Banksy 16

Banksy 19

Image credits: Ammar Awad

Taip pat skaitykite: Banksy Dismaland’as: šokiruojantis, juokingas, nepaprastas [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: