Organizatorių archyvo nuotr.

Gera Muzika Gyvai“ balandžio 21 d. į Kauną atveža rytų muzikos festivalį „Orient“, sklidiną rytietiškos patirties. Festivalyje bus galima paragauti rytietiško maisto, pasirodymus surengs dvi muzikos grupės – daugiausiai pasaulyje turuojantis sūfijų kavalio kolektyvas „Fanna-Fi-Allah“ (Pakistanas-Kanada) ir dar niekur nepasirodę, „ERP Music“ surengtoje etnomuzikologinėje ekspedicijoje atrinkti Sacharos klajokliai iš Alžyro.

Taline ir kituose Estijos miestuose „Orient“ kasmet vyksta nuo 1992 – ųjų ir pristato Estijos publikai unikalius muzikos atlikėjus iš Azijos ir Šiaurės Afrikos. Festivalio meninis kredo yra autentiškumas: kviečiamos tiek gerai pasaulyje žinomi muzikos kolektyvai, tiek unikalūs ir egzotiški, dar niekur kitur nepasirodę atlikėjai, kuriuos estai organizatoriai atrenka jų rengiamose etnologinėse ekspedicijose. Festivalio įkūrėjas, kompozitorius Peeter Vähi dar prieš nepriklausomybę buvo gerai žinomas kaip rytų muzikos ekspertas, nacionalinio transliuotojo radijo laidos „Rytų valanda“ vedėjas. Todėl Estijos publika buvo pasiruošusi ir nekantriai laukė, kada pagaliau įvyks tikri koncertai. Po trisdešimties metų festivalis atkeliauja ir į Lietuvą, atnešdamas muzikinių naujienų ir siurprizų.

Pirmą kartą Lietuvos publikai bus pristatyta kavalio žanro muziką. Kanadiečių, amerikiečių ir pakistaniečių grupė Fanna-Fi-Allah studijuoja ir atlieka tradicinį Pietų Azijos sūfijų kavalį (Qawwali). Tai pamaldaus giedojimo žanras, susiklostęs XIII a. islamiškoje Šiaurės Indijoje: įkvėpta ir aistringa islamiškojo meno forma, kurioje senoji poezija pinasi su ugningais muzikiniais ritmais, sukurdama pamaldumo ir ekstazės atmosferą.

Fanna-Fi-Allah įsikūrė 2001 m. Grupės lyderis – Tahiras Faridi Qawwalis (tikr. Geoffrey Lyons), Kandos škotas, dar paauglystėje pradėjęs studijuoti Šiaurės Indijos klasikinę muziką. Tablą šioje grupėje mušanti amerikietė Amina Čišti (Aminah Chisti) – pirmoji muzikos istorijoje moteris, tabla grojusi Pakistano sufijų šventyklose. Jos mokytojas – legendinio Nusrato Fateh Ali Khano grupės tablos virtuozas pakistanietis Ustadas Dildaras Hussainas.

Grupė gyvuoja jau 22 metus; visame pasaulyje ji yra surengusi per 1500 koncertų, išleidusi 12-ka muzikinių albumų, sukūrusi 8 val. trukmės dokumentinių filmų ciklą „Mistikų muzika“. Fanna-Fi-Allah yra viena populiariausių šių laikų tradicinio kavalio grupių. Jų muzikoje sūfijų išmintis ne tik girdima, bet ir giliai patiriama.

Festivalio puošmena – autentiška berberų muzikos grupė iš Alžyro. Tai muzikantai, atliekantys tradicinę Sacharos amazigų – „laisvųjų žmonių“ – muziką. Tokia muzika Šiaurės Afrikoje gyvuoja jau daugybę šimtmečių: ją dykumų klajokliai dainuodavo savo stovyklavietėse prie ugniakuro. Skambės ir tradicinė švenčių muzika ir dainos, tradiciškai atliekamos per vestuves ir kitas svarbias šventes. Koncerte skambės ir dainininkų balsas pritars tradiciniai instrumentai: ūdas – arabų liutnia bei darabuka – taurės formos būgnas.

Koncertai:

Sacharos klajokliai (Alžyras) ir Fanna-Fi-Allah (Kanada/Pakistanas)

Balandžio 21 d. 18 val. Kauno kultūros centras, Kaunas

Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt

Festivalį iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Bilietai: www.kakava.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: