Organizatorių archyvo nuotr.

Spalio 13–16 d. Vilniuje 11-tą kartą vyks Lotynų Amerikos kultūros festivalis „In Latino“. Šiemet kino seansus, diskusijas, kūrybines dirbtuves, degustacijas ir vakarėlius jungs žymios Meksikos menininkės Fridos Kahlo įvaizdis, asmenybė ir kūryba.

Frida – stiliaus ikona

Vienos žymiausių pasaulio dailininkių Fridos Kahlo biografija kupina meilės, meno, skausmo. Jos talento tapyti nesugebėjo užgožti nei nuo vaikystės po avarijos prasidėjusios sveikatos problemos, nei mylimųjų išdavystės, nei negimusių kūdikių netektys. Itin stipri ir drąsi moteris, praėjus 62-iems metams po jos mirties, iki šiol stebina ir įkvepia ne tik savo dailės darbais, bet ir išskirtiniu stiliumi.

Pasak mados industrijos ekspertės Victorios Dias, skaitysiančios IN LATINO metu paskaitą „Fridos kostiumas ir išvaizda“, Frida Kahlo tapo garsi ne tik dėl savo išskirtinių autoportretų, bet ir dėl masyvių aksesuarų, ryškių drabužių. „Mados ikonas dažnai identifikuojame pagal kelis išraiškingus jų stiliaus elementus, kurie siejasi su drąsa, kitokiu požiūriu į aplinką. Frida nevienintelis pavyzdys: amžiaus ribas peržengusi Iris Apfel, vintažinį stilių įtvirtinusi Jane Birking, moters-vampyrės, paslaptingu įvaizdžiu stebinanti Michele Lamy. Įdomiausia tai, kad mados ikonomis tampa ne tik šioje srityje dirbančios moterys, bet ir muzikantės, aktorės, menininkės. Tačiau tam neužtenka išskirtinio stiliaus, jis turi atspindėti, perteikti išskirtines pažiūras, idėjas, kurios įkvėptų kitus“, – sako V. Dias.

Iš Argentinos kilusi, tačiau jau daugelį metų Vilniuje gyvenanti V. Dias teigia, kad  Frida, kaip stipri stiliaus ikona, jau daugelį metų daro įtaką mados ir grožio pasaulio produkcijai. Kaip pavyzdį ji išskiria, Fridos paveikslų įkvėptą „Valentino“ mados namų 2015 m. suknelių kolekciją (goo.gl/s2FK1P). Tačiau, pasak V. Dias, svarbiausia, kad Fridos asmenybė inspiruoja labai daug moterų visame pasaulyje: „Šios menininkės laisvės pojūtis įkvepia labai daug įvairiausio amžiaus moterų nebijoti būti save, atrasti savo unikalų stilių nepaisant primestų kanonų.“

Frida – moters menininkės sinonimas

Aira Leonidovna – kita šių metų IN LATINO pranešėja. Ši mergina dirba kalbos redaktore ir leidybos projektų koordinatore leidykloje „Kitos knygos“, kuri kol kas vienintelė į lietuvių kalbą išvertė bei išleido Fridos Kahlo biografiją. Jos pranešimas vadinsis „Frida Kahlo kaip šiuolaikinės moters įkvėpėja“.

„Meksikietė Frida Kahlo – moters menininkės sinonimas populiarioje sąmonėje. Ši menininkė jau yra tapusi popkultūros ikona. Tai gerai, ir jai pačiai patiktų, nes menininkų snobizmo ji negalėjo pakęsti. Lygiai taip pat gerai, kad populiarėja feminizmas, kuris anksčiau buvo tik gatvės politikos arba akademinio diskurso dalis. Dabar moterys socialinėje erdvėje išgyvena pakilaus aktyvumo, laisvėjimo ir sąmoningos emancipacijos laikotarpį. Reikėtų to dar daugiau. O įkvėpimo – karšto kraujo gyvenimo kūne – galima semtis iš įdomių, ryškių, drąsių, stiprių ir talentingų moterų, tokių kaip Frida Kahlo“, – teigia A. Leonidovna, save dar vadinanti hedoniste ir nuotykių ieškotoja.

Programoje – nuo įkvepiančių biografinių filmų iki diskusijų meno ir politikos temomis

Šių metų Lotynų Amerikos kultūros festivalyje vėlgi bus galima apsilankyti specialiose vakarienėse, tradicija tapusioje tekilos degustacijoje, susitikimuose, filmų seansuose, gatvės meno ir muzikos renginiuose.

Atidarymo dieną, spalio 13-ąją, neabejingi skaniam, gurmaniškam ir kitų virtuvių maistui bus kviečiami net į 12 restoranų. Pirmą kartą festivalio istorijoje tiek daug virtuvės šefų ryžosi iššūkiui – sukurti patiekalą ar net pasiūlyti vakarienę, inspiruotą būtent Lotynų Amerikos.

Kino gerbėjai turės galimybę sudalyvauti itin „Kino pavasario“ žiūrovų pamėgto filmo „Frida“ (rež. Julie Taymor, 2002) seanse, kuris vyks spalio 14 d. 16.45 val. kino teatre „Pasaka“. Taip pat IN LATINO metu (spalio 16 d., 13 val. kino teatre „Pasaka) bus galima išvysti kiek senesnę šios menininkės biografinės juostos versiją „Fridos gyvenimas“ („Frida Still Life“, rež. Paul Leduc, 1983) bei sudalyvauti po jos vyksiančioje diskusijoje „Ar politikos ir meno santuoka gali būti sėkminga?“. Dalyvauja: Humanitarinių mokslų daktarė, Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė ir  menotyrininkė, meno parodų kuratorė Laima Kreivytė.

Scena iš filmo „Fridos gyvenimas“

Pagrindinę festivalio dieną, spalio 15 d., IN LATINO lankytojų klube „Paviljonas“ lauks – nuo kūrybinių apyrankių vėrimo dirbtuvių iš tropinių sėklų ir kauliukų, kakavos degustacijos, tatuiruočių darymo, iki pranešimų jau minėtomis temomis bei „Kito kampo“ aktorių improvizacijų. Dieną tradiciškai vainikuos lotyniški ritmai, kuriais šiemet rūpinsis Grupių „Verslo rizikos rezervas“ ir „Darbo džiaugsmai“ lyderis, kompozitorius ir radijo stoties „Neringa FM“, anot jo paties, ekstravagantiškos laidos „World Muzik“  rengėjas ir vedėjas Marius Stavaris.

Daugiau informacijos: www.facebook.com/inlatino

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: