„Katytė“ – provokuojanti ir didelio susidomėjimo sulaukusi vieno skandalingiausių šiuolaikinės dramaturgijos veikalų „Vaginos monologai“ interpretacija. Spektaklis ne tik šokiruojantis savo atvirumu, bet ir išskirtinis – režisieriaus Vytauto Balsio sprendimu, pirmą kartą spektaklio pastatymų istorijoje slapčiausias moterų istorijas pasakoja aktoriai vyrai: Ramūnas Šimukauskas, Henrikas Savickis, Mindaugas Ancevičius bei Saulius Bagaliūnas.

Pagal amerikietės dramaturgės Eve Ensler pjesę „Vaginos monologai“ pastatytas spektaklis „Katytė“ Kaune pasirodė dar 2003 m., tačiau net praėjus dešimtmečiui vaidinimo pažiūrėti susirenka sausakimša salė meno mylėtojų. Sėkmės paslaptis – abejingų nepaliekančios temos, gvildenamos spektaklio metu.

Tai tikros, sukrečiančios, o kartais keliančios juoką moterų istorijos – apie jų intymiausias akimirkas, seksualines patirtis, atradimus. Spektaklyje analizuojamos ir aktualios socialinės problemos – prievarta, smurtas, baimė. Visi šie pasakojimai – daugiau nei dviejų šimtų skirtingų rasių, tautų, amžiaus, profesijų, seksualinės orientacijos moterų atviri liudijimai.

Kontraversiškai vertinamos pjesės interpretacijoje „Katytė“ galima išgirsti tai, ką visuomenė linkusi nutylėti. Keturi frakuoti ir be galo energingi vyrai ant scenos be atokvėpio ieško epiteto, geriausiai ir tiksliausiai galinčio nusakyti vaginą, ir drąsiai klausia susirinkusios publikos bei vienas kito: „O ką vilkėtų vagina, jei rengtųsi rūbais? Odinę striukę, aptemptus džinsus, perlų karolius ar rožinių plunksnų boa?  Ir ką ji mums visiems pasakytų, jei tik galėtų kalbėti? Būk atsargus ar noriu mineralinio?“. Drąsi ir provokuojanti spektaklio tematika nepaliks abejingų, o gerų emocijų pliūpsnį garantuoja intymios ir aktualios istorijos, subtiliai persipynusios su komiškumu ir lengva ironija.

© trupės archyvo nuotr.

Žaismingą toną V. Balsio spektakliui „Katytė“ davė ne tik režisūriniai, bet ir meninio apipavidalinimo sprendimai. Juodai baltos, masyvios spiralės – modernios, pop art stiliaus dekoracijos, kurtos scenografės ir kostiumų dailininkės Ingos Kažemėkienės – Žukauskienės, intensyvios šviesos, aktorių vyrų – pingvinų rafinuoti frakai ir kaukės,   Didžiosios Britanijos grupės „Penguin Cafe Orchestra“ („Pingvinų kavinės orkestras“) skambantis melodingas ir lengvas džiazas. Visa tai kartu su įtikinama vaidyba sukuria patrauklią ir įtraukiančią spektaklio visumą, kupiną žaismingo veiksmo, choreografinių intarpų bei netikėtų ir intriguojančių staigmenų.

Spektaklis „Katytė“ skirtas drąsiai, šiuolaikiškai ir atvirai naujovėms publikai. Pusantros valandos – tiek trunka vaidinimas ir tiek laiko užteks visoms slapčiausiuose kertelėse tūnančioms emocijoms pažadinti. Svarbiausia bent vienam vakarui gėdą ir drovumą palikti namuose – taip, kaip padarė keturi aktoriai, kurių lūpomis kalba moteriška patirtis, išgyvenimai ir fantazijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: