© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis tvirtina, jog papildomi 25 mln. litų atlyginimams nuo liepos pasieks visų įstaigų kultūros darbuotojus, o kitų metų biudžete dar bus papildomai numatyta 50 mln. litų.

Tuo metu prezidentės patarėja švietimo ir kultūros klausimais Virgina Būdienė trečiadienį pareiškė, jog atlyginimai kultūros darbuotojams kol kas pakelti tik laikinai. Patarėja ragino kitų metų biudžete siekti numatyti didesnę sumą kultūrininkų algoms, tačiau kartu pripažino, jog tai padaryti gali būti keblu dėl numatomo finansavimo didinimo krašto apsaugai.

“Atkreiptinas dėmesys, kad kitų metų biudžete pagal koalicinius susitarimus ir Vyriausybės programą turėtų būti būti papildomai skirta 50 mln. litų, apie tai bus kalbama formuojant biudžetą”, – trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete sakė ministras.

Jis taip pat komitetui pateikė informaciją, kas daroma, kad nuo liepos 1-osios padidėtų didinti kultūros darbuotojų atlyginimai. Tam Kultūros ministerijos biudžete šiemet numatyti papildomi 25 mln. litų.

Kadangi Kultūros ministerija papildomas lėšas gali pervesti tik sau pavaldžioms įstaigoms, kad pinigai pasiektų savivaldybes, ruošiamas Vyriausybės nutarimo projektas dėl tikslinių dotacijų.

Kaip komiteto posėdyje tvirtino ministras, finansavimo tvarka suderinta su Finansų ministerija, ir trukdžių dėl to neturėtų kilti.

“Rengiamas Vyriausybės nutarimo projektas, kur bus labai konkretūs asignavimai, savivaldybėms tos lėšos planuojamos skirti kaip dotacijos, manau, dėl Vyriausybės nutarimo problemų neturėtų kilti. Problemų gai kilti dėl ateities”, – sakė Š.Birutis.

Komiteto posėdyje dalyvavusi prezidentės patarėja švietimo ir kultūros klausimais Virginija Būdienė pažymėjo, jog komitetas turi siekti realaus kultūros darbuotojų atlyginimo didėjimo, nes šis padidinimas traktuotinas tik kaip priedų išmokėjimas.

“Iš tikrųjų tai nėra atlyginimų didinimas, tai yra tik priedai pusmečiui, nuo sausio pirmos šis atlyginimų padidinimas – jo nebebus, nes tai nėra tikras atlyginimų didinimas, kuris automatiškai kitais metais bus biudžete. Aš manau, kad Seimo komitetui būtų labai svarbu kovoti ir užtikrinti (atlyginimų realų padidinimą – red.), nes visi puikiai supranta, kad šis atlyginimų didinimas yra kaip premijos, laikinas, tai nėra joks nuolatinis atlyginimo padidėjimas. Komitetui labai svarbu išloški kitų metų biudžete bent tokią pačią ar dvigubai didesnę sumą. Aš manau, kad tai bus labai sunku. Jei bus partijų susitarimas dėl nuolatinio krašto apsaugos (biudžeto – red.) didinimo iki 2 proc. BVP, šis uždavinys dar daug kartų pasunkės”, – kalbėjo patarėja.

Šių metų biudžete kultūros darbuotojų atlyginimams papildomai numačius 25 mln. litų, vidutiniškai kultūros darbuotojų darbo užmokestis turėtų didėti 240 litų. Komiteto nariai pastebėjo, jog tvirtinant šų lėšų išmokėjimo tvarką būtina nustatyti, jog savivaldybės turėtų šias lėšas išmokėti visiems darbuotojams vienodai, kad nebūtų manipuliacijų, kai vieniems išmokama daugiau, kitiems – mažiau, pavyzdiui, pagal partinę priklausomybę.

Pernai premjeras Algirdas Butkevičius buvo sudaręs darbo grupę, kuri parengė kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimo 2014-2016 metais programą. Pagal ją, per trejus metus norėta pasiekti, kad mažiausiai uždirbančiųjų mėnesio darbo užmokestis būtų ne mažesnis kaip 1732 litai, o kitų darbuotojų darbo užmokestis padidėtų vidutiniškai 45 procentais. To siūlyta siekti kasmet didinant finansavimą atlyginimams dviem bazinės mėnesinės algos dydžiais kiekvienam kultūros ir meno darbuotojui. Tačiau programai įgyvendinti lėšų šių metų biudžete neskirta.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: