Pexels.com nuotr.

„Kiekvienas dizaineris turi savo mąstymo, kūrybos braižą, išraiškos būdą – net ir pieštukus jie kiekvienas laiko skirtingai! Tačiau aišku viena: dizaineriai nėra nurodymų vykdytojai“, – teigia Jonas Liugaila, dizaino agentūros „Critical“ bendraįkūrėjas. „Dizaino ketvirtadieniai“ renginių cikle, organizuotame „Design Library Kaunas“, J. Liugaila kalbėjo apie dizaino veiklos užkulisius.

Lektorius, dizaino strategas J. Liugaila Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje įsikūrusioje „DesignLibrary Kaunas“ kalbėjo apie vieną iš šiuo metu efektyviausių dizaino srities problemų sprendimo metodų, kuris buvo iliustruotas šviežiais, nacionaliniais metodo taikymo pavyzdžiais dizaino, kultūrinėje, edukacinėje ir buitinėje sferose.

– Šis „Dizaino ketvirtadienių“ ciklas vadinosi „Behind Design“ (liet. „už dizaino“). Koks šio renginių ciklo turinys?, – paklausėme J. Liugailos.

– Siekėme atskleisti savo „virtuvę“ – kaip mes susidorojome su iššūkiais, kokios mintys kilo kūrybinio proceso metu, kokius sprendimus subrandinome minėtų iššūkių akivaizdoje.

Nutarėme pasidalinti savo patirtimi dėl kelių aspektų. Pirmiausiai, atmetus mintį, kad visa tai tėra narciziškumo apraiška, galvojame, kad išsakyta idėja užleidžia vietą kitai, tad pasidalinimas teoriškai neturėtų leisti mums užsnūsti, turėtų priversti nuolat tobulėti ieškant efektyvesnių metodų.

Kitas motyvas – kritinės minties provokavimas, nes tai ką pasakom, rezonuoja kolegų galvose ir atgal grįžta su pridėtine verte. Tai labai praturtina konteksto suvokimą. Na ir galiausiai, galvojame, kad tai, ką sakom, lavina: tikime, kad dizaino pasaulis taps sąmoningesnis, dizaino praktika – efektyvesnė.

thumbnail_JonasLiugaila

Jonas Liugaila / Organizatorių archyvo nuotr.

– Ką manote apie „DesignLibrary Kaunas“ projektą?

– Manau ir matau, kad bibliotekos šiomis dienomis išgyvena įdomius transformacijos laikus, nes žmonių įpročiai ir poreikiai gerokai pasikeitę. Šis iššūkis neaplenkia ir „DesignLibrary“, tad labai įdomu liudyti, kaip ši graži idėja transformuojasi į dar gražesnę, aktualesnę erdvę ir plečia bibliotekos sąvoką.

– Koks yra dizainerio vaidmuo kuriant produktą arba paslaugą jūsų įmonėje?

– Dizainerių mūsų įmonėje yra daug. Jie visi asmenybės. Tad konkretaus vaidmens įvardinti nepavyks, nes kiekvienas jų turi savo mąstymo, kūrybos braižą, išraiškos būdą – net ir pieštukus jie kiekvienas laiko skirtingai! Viena aišku – dizaineriai nėra nurodymų vykdytojai. Žiūrint iš užsakovo perspektyvos, jie yra kritinį požiūrį turintys ir nebijantys jį deklaruoti draugai.

– Papasakokite apie savo įmonės veiklą.

– Veikla kiekvieno projekto atveju pakankamai unikali. Yra tik vienas dalykas, konstanta, kuri vienija visus projektus ir padeda komandai susikalbėti, tai – dizaino procesas. Pirmiausiai stengiamės suprasti, vėliau susirinkę įžvalgas neriame į kūrybą, kuri, pasitelkus virtinę kriterijų bei grįžtamąjį ryšį po sprendimų pristatymo, veda link finalizavimo. Pastarasis lydimas projekto refleksija su komanda ir su užsakovu.

thumbnail_designlibrary1

Organizatorių archyvo nuotr.

– Kaip laikui bėgant pakito dizainerio vaidmuo ir samprata įmonės veikloje?

– Sulig kiekvienu įmonės žingsniu progreso link, dizaineriams daugėja atsakomybės, nes be jos nėra pilnaverčio įsitraukimo, argumentuotų sprendimų ir tobulėjimo.

– Su kokiais iššūkiais tenka susidurti vykdant užsakovo pageidavimus?

– Užsakovo pageidavimas yra svarbus tiek, kiek jis padeda įvardyti problemas, kurias sprendžiame ir tikslus, kurių siekiame. Siekiamybė, kad proceso pradžioje problemos išsprendimas ir tikslo pasiekimas virstų mūsų bendru pageidavimu.

Kalbant apie iššūkius, bene didžiausias jų – racionalizuoti ir įprasminti savo egzistenciją. Visi norime būti reikalingi. Tad santykyje su užsakovu šis noras virsta į jo lavinimą, dizaino kuriamos vertės parodymą.

– Kaip jūsų įmonėje yra suprantamas design thinking (liet. „dizainu grįstas mąstymas“) terminas?

Design thinking suprantame kaip nuoseklų mąstymo procesą. Tai tarsi mūsų vidinė esperanto kalba, kurios idėja grįsta noru padėti skirtingiems žmonėms susikalbėti, pasitelkiant universalumą ir paprastumą. Mums ši kalba padeda suprasti, kur buvome, kur esame, kur einame.

– Kokiomis būdo savybėmis turi pasižymėti šiuolaikinis dizaineris?

– Kaip apibūdintumėte mane?

Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje įsikūrusiame pasaulinės dizaino bibliotekos „DesignLibrary“ padalinyje įžvalgomis dizaino tematika dalijasi ekspertai iš Lietuvos ir užsienio. Naujo renginių „Dizaino ketvirtadieniai“ ciklo programa bus skelbiama netrukus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: