Husam Muhajer asmeninio archyvo nuotr.

Pasaulyje vienas žinomiausių musulmonų maldos namų – Sultono Ahmedo (mėlynoji) mečetė. Mėlynoji mečetė atrodo įspūdingai iš išorės (dėl pilko akmens ji matoma net iš tolimų Stambulo kampelių), bet viduje ji ganėtinai paprasta. Menininkas Husam Muhajer sugalvojo idealiai atkurti Stambulo Mėlynosios mečetės sumažintą versiją. Įdomu tai, kad šis modelis yra sukonstruotas iš 15 000 medienos lazdelių.

Muhajer yra vienas iš Sirijos pabėgėlių, kuris prieš dvejus metus buvo priverstas palikti savo šalį. Ir šiuo metu gyvena Stambule. Norėdamas atsidėkoti šiam miestui už priėmimą į šalį, jis sukūrė būtent šį – identišką didžiausio Turkijos miesto mečetės modelį.

Kai Muhajer staiga evakavo iš Sirijos, jo visi anksčiau sukurti modeliai buvo sunaikinti. Išliko tik keletas nuotraukų. Bet Muhajer pradėjo savo gyvenimą gyventi iš naujo, o taip pat vėl ėmė kurti naujus medinius modelius. ,,Man patinka, kad tie, kurie turi talentą neleidžia karui ir naikinimams sustabdyti menininko dvasios,“ pasakoja Muhajer. ,,Aš neleidau šiai situacijai manęs sužlugdyti, ir tai suteikė galios vėl pradėti kurti.“

Šis mėlynosios mečetės modelis atrodo tiesiog įstabiai. Didelis atidumas smulkmenoms padėjo idealiai atkurti tikrovišką mečetės atvaizdą. Kūrinio ilgis yra apie 160 cm., o aukštis ir plotis – 100 cm. Darbas užtruko keturis mėnesius, kol buvo pasiektas galutinis rezultatas.

7

Husam Muhajer tokių modelių kūrimu ir architektūra domėjosi dar būdamas Sirijoje. Jam labai patiko skirtingi architektūros žanrai, detalės, pompastika bei pastatų istorija. Meilė šiai sričiai gimė dėl to, kad Muhajer gyveno viename seniausių pasaulio miestų – Alepe.

10 6

16

15

17

9

8

Kiti menininko kurtidarbai:

A

B

C

Taip pat skaitykite: Milžiniška pripučiama balerina Niujorko centre [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: