© Augustės Gumbytės nuotr./KaunoZinios.lt

Ekonomistų vertinimu, yra pakankamai pagrindo didinti minimalią mėnesinę algą (MMA) 10 proc, bet pakėlus daugiau būtų perlenkta lazda. Ekonomiškai logiško sprendimo susieti MMA su vidutiniu darbo užmokesčiu politikai esą nenori priimti dėl savanaudiškų priežasčių, rašo “Kauno diena”.

Minimalios algos nustatymas ir jos augimas yra reikalingas, tačiau jį lemti turi ne politikų sprendimai, įsitikinęs banko “Nordea” vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas. Jo teigimu, pernai vidutinis atlyginimas didėjo, šiemet taip pat prognozuojamas 5 proc. augimas, tad MMA didėjimas 10 proc. būtų pakankamai proporcingas.

“Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis mano, kad idėjos MMA susieti su vidutiniu darbo užmokesčiu neįgyvendinimas yra neatsakingas politinis elgesys.

“Ne kartą siūlyta idėja susieti MMA su vidutiniu darbo užmokesčiu arba su neapmokestinamuoju pajamų dydžiu vis pasiklysta rūke. Norėtųsi išgirsti daugiau diskusijų apie tai, kur surasti finansinių išteklių neapmokestinamajam pajamų dydžiui padvigubinti arba kaip sukurti darbo vietas bent pusei dabartinių bedarbių. Ilgam užsiveriant Rytų rinkoms, šios priemonės būtų efektyvesnės ir skatinant vidaus paklausą, ir mažinant socialinę atskirtį, ir išsaugant įmonių galimybes plėsti eksportą į kitas rinkas”, – teigė N.Mačiulis.

Nuo liepos pradžios MMA turėtų didėti 25 eurais – iki 325 eurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: