„Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga

Kovą elektros energijos kainos visose Baltijos šalyse sumažėjo vidutiniškai 14 proc., o elektros energijos gamybos apsukos išaugo 2 proc.

Kovo mėnesį vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje buvo 24,00 euro už megavatvalandę (MWh), tuo tarpu Latvijos ir Estijos prekybos zonose kaina buvo vienoda ir siekė 24,02 EUR/MWh. Kas valandą elektros kainos Baltijos šalyse svyravo nuo 4,09 EUR/MWh iki 65,98 EUR/MWh.

Visoje „Nord Pool“ prekybos zonoje vidutinė mėnesio elektros energijos kaina kovą, palyginus su vasario mėnesiu, nukrito vidutiniškai 31 proc. iki 9,01 EUR/MWh. Šiaurės šalyse vidutinė elektros energijos kaina siekė 12,13 EUR/MW, todėl kainų skirtumas tarp Šiaurės ir Baltijos šalių buvo mažesnis nei 12 EUR/MWh.

Kovo mėnesį elektros energijos kainų mažėjimą Šiaurės šalyse ir toliau lėmė dideli regiono hidroelektrinių gamybiniai pajėgumai. Jau nuo metų pradžios kritulių regione buvo daugiau nei vidutiniškai. Nuo vasario mėnesio vandens rezervuarų užpildymo lygis buvo didesnis už normą, o kovą jis buvo 45 proc. arba 7 procentiniais punktais aukštesnis už normą. Vėjo jėgainių gamybiniai pajėgumai, lyginant su vasariu, sumažėjo, tačiau jie buvo 15 proc. didesni nei praėjusių metų kovą. Elektros energijos kainai įtakos turėjo ir paklausos sumažėjimas regione dėl Covid19 pandemijos“, – teigia Martynas Giga, elektros energijos tiekimo bendrovės „Elektrum Lietuva“ direktorius.

Elektros energijos paklausa mažėja visose Baltijos šalyse

Kovo viduryje, siekiant apriboti Covid-19 pandemijos plitimą, Baltijos šalyse buvo paskelbtas karantinas, kuris taip pat turėjo įtakos elektros energijos paklausai. Lyginant su praėjusių metų kovu, elektros energijos suvartojimas Baltijos šalyse sumažėjo 3 proc. iki 2 387 GWh. Lyginant su 2019 m. kovu, Latvijoje ir Estijoje elektros energijos suvartojimas sumažėjo 3 proc., atitinkamai iki 626 GWh ir 742 GWh, o tuo tarpu Lietuvoje suvartojimas sumažėjo 4 proc. iki 1 019 GWh.

Karantino Europoje paskelbimas tiesiogiai paveikė paklausos sumažėjimą visuose sektoriuose, įskaitant ir energetiką. Kovą elektros energijos paklausa Europoje sumažėjo nuo 5 proc. iki 15 proc., o tai atsispindėjo elektros energijos gamybiniuose pajėgumuose ir žaliavų paklausoje“, – teigia M. Giga.

Kovą bendri elektros energijos gamybiniai pajėgumai Baltijos šalyse išaugo 2 proc. iki 1 387 GWh. Daugiausia elektros energijos pagaminta Latvijoje – 671 GWh arba 12 proc. daugiau nei vasarį. Estijoje buvo pagaminta 356 GWh, tai yra 6 proc. daugiau nei vasarį. Tik Lietuvoje elektros energijos gamyba sumažėjo 16 proc. iki 360 GWh.

Visos trys Baltijos šalys kartu pasigamino 58 proc. joms reikalingos elektros energijos. Lietuvoje pagaminta 35 proc., Latvijoje – 107 proc., Estijoje – 48 proc. šaliai reikalingos elektros energijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: