© pexels.com archyvo nuotr.

Siekdama dar labiau sumažinti žuvusiųjų ir sužeistųjų keliuose skaičių, policija su partneriais nuo rugsėjo pradeda įvairias eismo saugumo akcijas – užtikrinti saugų eismą pareigūnams padės krepšininkai, skautai, policijos veteranai ir dvasininkai.

Pirmadienį per spaudos konferenciją Vilniuje pranešta, kad artėjant tamsiam paros metui, pėstiesiems bus išdalyta 20 tūkst. atšvaitų.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius sakė, kad Valstybinė automobilių kelių inspekcija turės intensyviau kontroliuoti mokyklinių autobusiukų eismą – ar jie sustoja numatytose vietose, ar juose nėra vežama per daug keleivių, pašalinių asmenų, bus tikrinama ir autobusų techninė būklė.

“Bendros pastangos, bendras požiūris – jei jis bus, tos priemones leis intensyviau kontroliuoti ir išsaugoti daugiau eismo dalyviu gyvybių”, – sakė R.Sinkevičius.

Jo duomenimis, šiemet užregistruota 151 eismo įvykiu mažiau, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, žuvo 30 žmonių mažiau, sužeista 117 mažiau nei pernai. Šiemet žuvo aštuoni nepilnamečiai, pernai per tą laikotarpį užregistruotos 24 vaikų žūtys.

“Labai atsargiai džiaugiuosi gerėjančia saugumo situacija, ji gerėja palaipsniui. Artėja tamsus paros metas – kad visi pėstieji gatvėse būtų matomi, atšvaitus dalins bendruomenės pareigūnai, patruliai. Pažeidėjai prie protokolo gaus ir atšvaitą”, – sakė policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Nuo rugsėjo 1-osios aktyviai bus dirbama prie švietimo įstaigų, sankryžų ir perėjų, Kaune pareigūnams padės policijos veteranai, Klaipėdoje – skautai.

Pasak L.Pernavo, nuo rugsėjo bus vykdoma sustiprinta greičio kontrolė, kai bus baudžiami ir bent vieną kilometrą nustatyto greičio viršiję vairuotojai, taip pat bus tikrinama, ar automobiliu nevežami atidaryti alkoholio buteliai, kaip vežami vaikai: ar neperkrauti automobiliai, ar vaikai vežami įrengtose vietose, kėdutėse, kur išleidžiami – ar palydimi iki mokyklų.

Laikinasis Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas Egidijus Skrodenis pranešė, kad nuo antradienio su Vilniaus savivaldybe ir “Lietuvos ryto” krepšinio klubu bus organizuojama akcija prie sostinės pėsčiųjų perėjų – krepšininkai padės pereiti gatvę ir palydės iki mokyklos, regionuosebus dalijami atšvaitai, knygutės, primenančios apie Kelių eismo taisykles.

Pirmadienį Susisiekimo ministerijos, policijos ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovai pasirašė susitarimą dėl atšvaitų naudojimo skatinimo. Šiuo susitarimu policijai bus perduota 20 tūkst. atšvaitų.

Manoma, kad pastaraisiais metais policija išdalijo šviesą atspindinčių liemenių, atšvaitų daugiau nei, kiek Lietuvoje yra gyventojų. Statistikos duomenimis, Lietuvoje gyvena beveik 3 mln. žmonių.

“Problema yra mūsų sąmoningumas – kai sustabdai asmenį, kuris nedėvi liemenės, ar atšvaito, paaiškėja, kad jį turi, tik nėra pasiėmęs”, – sakė policijos vadovas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: