LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ R. Dačkus

Popiežius Pranciškus yra pavyzdys Lietuvos ir viso pasaulio politikams, ketvirtadienį susitikusi su pontifiku sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

“Tai ne tik Šventasis Tėvas, tai ir ypatinga asmenybė, moralinis lyderis visame pasaulyje, kuriam svarbiausia yra žmonės ir kuris netgi Bažnyčios viduje kovoja su privilegijomis ir daro reformas”, – sakė šalies vadovė. Jos pasisakymo įrašą išplatino prezidentės spaudos tarnyba.

“Tai išties yra mums pavyzdys, politikams, visiems, tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje”, – pridūrė D.Grybauskaitė.

Ji teigė, kad popiežius duoti pažado atvykti į Lietuvą dar negalėjo, tačiau prezidentė sakė neabejojanti, kad jai pavyko pontifiką sudominti Lietuva, visu regionu, jo iššūkiais ir svarba.

D.Grybauskaitės teigimu, “didelė tikimybė”, kad į “mūsų regioną” popiežius atvyks per artimiausius porą metų.

“Tos moralinės lyderystės mūsų regione tikrai trūksta, mums jos reikia, mums reikia paskatinimų. (…) Nors ir 25-eri metai esame laisvi, bet iš moralinių gniaužtų ir praeities dar tik vaduojamės”, – sakė prezidentė.

Per audienciją aptarta pabėgėlių krizė, kariniai konfliktai, regione tvyranti įtampa, būtinybė stiprinti Jungtines Tautas, jų vaidmenį sprendžiant konfliktus, užtikrinti humanitarinę pagalbą nuo skurdo ir karo bėgantiems žmonėms.

Anot Prezidentūros pranešimo, Lietuvai ir Vatikanui susirūpinimą kelia padėtis Ukrainoje.

D.Grybauskaitė popiežiui padovanojo dviejų švenčiausių Lietuvos paveikslų- Aušros Vartų Gailestingumo Motinos ir Gailestingojo Jėzaus- reprodukcijas. Aušros Vartų Gailestingumo Motinos paveikslas taip pat puošia lietuvių koplyčią Šv.Petro bazilikoje Vatikane.

Šventasis tėvas dovanų gavo ir D.Grybauskaitės bičių medaus, puošto Lietuvos vaikų piešiniais.

“Sutarėme su popiežiumi, jeigu atvažiuos, tai pakviesiu pusryčių su prezidentės bičių medumi, lietuviškais piešiniais papuoštais stiklainiais, šilauogėmis ir juoda lietuviška duona. Ir jam patiko”, – sakė prezidentė.

Tai ketvirtasis D.Grybauskaitės vizitas į Vatikaną.

Pirmasis ir vienintelis popiežius, aplankęs Lietuvą, buvo Jonas Paulius II – jis viešėjo Lietuvoje 1993-iaisiais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: