© Olgos Pasaškovos nuotr.

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius šiandien Seime pristatė Vyriausybės veiklos 2011 metų ataskaitą. Kartu su Vyriausybės ataskaita, Seimui taip pat pateiktos ir 2011 m. Šalies ūkio konkurencingumo tendencijų bei Nacionalinio saugumo būklės ir plėtros ataskaitos.

Praėjusiais metais Premjero A. Kubiliaus vadovaujamas Ministrų kabinetas daugiausia dėmesio skyrė šalies ekonomikos augimui, viešųjų finansų stabilumui, energetikos infrastruktūros intergracijai į ES bei modernios Lietuvos kūrimui. Savo kalboje Vyriausybės vadovas pažymėjo, kad šie klausimai ir toliau išlieka nacionalinės svarbos prioritetais.

Pristatydamas Vyriausybės veiklos 2011 metų ataskaitą Seime Ministras Pirmininkas atkreipė dėmesį, kad praėjusiais metais finansinė situacija Lietuvoje buvo labai netolygi. „Pirmąjį metų pusmetį džiaugėmės sparčiu ekonomikos atsigavimu, tačiau jau metų viduryje tiek tarptautinėms finansų rinkoms, tiek Lietuvos verslui skaudžiai smogė Graikijos finansinės problemos. Teko spręsti ir „Snoro“ žlugimo problemas. 2012 metų biudžete turėjome drastiškai sumažinti pajamų projekcijas ir tuo pačiu mažinti išlaidas. Nepaisant to, praėjusiais metais Lietuvos ekonomikos augimas buvo vienas didžiausių ES – beveik 6 proc. 2011 metais biudžeto deficitą pavyko sumažinti iki 5,5 proc. BVP, šiais metais siekiame sumažinti iki 3 proc.“ – Seime kalbėjo A. Kubilius.

Savo kalboje Vyriausybės vadovas taip pat pažymėjo, kad praėjusiais metais ES pasuko keliu, kuriuo Baltijos valstybė sėkmingai eina nuo 2008 metų – finansinės drausmė keliu. „Tik konsoliduota ir finansiškai drausminga Europa gali įveikti ją ištikusią finansų krizę ir padėti Lietuvai spręsti energetikos infrastruktūros integracijos į ES klausimus“, – teigė Premjeras.

Ministras Pirmininkas svarbiausiu šalies artimiausio dešimtmečio strateginiu uždaviniu įvardijo energetikos projektų įgyvendinimą: „Turime sukurti saugią, į europines sistemas integruotą energetikos sistemą, kuri mūsų vartotojams užtikrintų pigiausius ir saugiausius energetinius resursus.“

Vyriausybės vadovas atkreipė dėmesį, kad per paskutinius keletą metų svarbiausi energetikos projektai – Visagino AE, SGD terminalas, elektros jungtys su Lenkija ir Švedija, elektros sistemų sinchronizacijos perjungimas į europinę sistemą, konkurencingų rinkų sukūrimas elektros ir dujų ūkiuose net tik Lietuvos mastu, bet viso Baltijos regiono mastu – ženkliai pajudėjo į priekį. A.Kubiliaus teigimu, šis pasiekimas – ne tik Lietuvos valstybės vykdomos nuoseklios energetikos politikos, bet ir vis labiau konsoliduotos Europos energetikos politikos rezultatas.

Savo kalboje Premjeras A. Kubilius pažymėjo, kad būtent šalies žmonių, verslo atstovų ir valdžios sprendimų dėka Lietuvai pavyko sėkmingai įveikti ekonominę krizę. Pasak Vyriausybės vadovo, ir toliau visi kartu turime kurti modernią, savimi pasitikinčią, globalios konkurencijos nebijančią Lietuvą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: