liberalai.lt archyvo nuotr.

Šiandien Seime priimta nauja LR Susirinkimų įstatymo redakcija, kuria užtikrinamos platesnės gyventojų galimybės rinktis į taikius susirinkimus ir užkertamas kelias valstybės institucijoms nepagrįstai drausti juos organizuoti.

„Žinome ne vieną atvejį, kai savivaldybių pareigūnai dėl neaiškių priežasčių mitinguotojus pasiųsdavo iš centrinės miesto aikštės į pamiškes arba išvis uždrausdavo rengti susirinkimus pasiteisinami, esą negalės užtikrinti visuomenės saugumo. Šiandien priimtos įstatymo pataisos užtikrins, kad tokių atvejų išvengtume ir Konstitucijoje įtvirtinta piliečių teisė rinktis į taikius susirinkimus būtų įgyvendinta realybėje“, – teigė naujos redakcijos įstatymo iniciatorė ir rengėja Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Dalia Kuodytė.

Įstatymu įtvirtinta, kad susirinkimas – tai taikus asmenų susibūrimas, skirtas jų  pažiūroms ir nuomonei viešai, laisvai reikšti. Taikių mitingų, piketų, demonstracijų ar eitynių organizatoriams, atsižvelgiant į priimtą įstatymą, nebereikės kreiptis į miesto savivaldybę dėl leidimo išdavimo.

Susirinkimo organizatoriai galės laisva forma pranešti savivaldybės administracijos direktoriui ar jį pavaduojančiam asmeniui apie susirinkimą, kuriame dalyvaus ne daugiau kaip 15 žmonių.  Apie susirinkimą privaloma informuoti ne vėliau kaip prieš 5 darbo dienas, o pareigūnai sprendimą turi priimti ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo pranešimo gavimo.

Įstatymu pirmą kartą aiškiai numatyta, kad būtent savivaldybės administracijos direktorius ar jį pavaduojantis asmuo privalo užtikrinti sklandų organizuojamo susirinkimo suderinimą. Pažeidus įstatymą savivaldybės administracijos direktorius gali būti traukiamas administracinėn atsakomybėn.

Liberalė D. Kuodytė apgailestauja, kad priimant įstatymą buvo pritarta S. Šedbaro ir Č. Stankevičiaus pasiūlytai pataisai, kuria numatyta, jog susirinkimo metu draudžiama „pažeisti dorovės, geros moralės ir etikos normas“.

„Kas yra gera moralė, kaip ją pasverti ar pamatuoti? Tai yra landa, kuri galimai atvers kelią subjektyviai valdininkų interpretacijai. Dėl to atidžiai stebėsiu, kaip naujas įstatymas bus taikomas. Tikiuosi, kad kiti įstatymo straipsniai taps pakankamu saugikliu“, – sakė D. Kuodytė.

liberalai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: