Rita / Martynos Bakaitės nuotr.

Niekada neturėjau savo namų. Gyvenau pas tėvus. Butas buvo užrašytas ant mano sesers. Kai tėvai mirė, sesuo pasakė išeiti. Taip ir neturėjau per gyvenimą savo kampo. Dabar gyvenu nakvynės namuose, turiu pirmos grupės invalidumą, inkstai visiškai nebeveikia. Esu dializuojama tris kartus per savaitę. Pavasarį dar koją susilaužiau. Turiu apie 10 metų darbo stažą. Kai Lietuva tapo laisva, turguj pradėjau stovėt. Stengiausi, kad bent už kokią kapeiką išeitų pavalgyti.

Mano mėnesinės pajamos – 85 eurai. Anstoliai jau penktus metus išskaičiuoja pusę neįgalumo pašalpos. Gerai, kad turiu draugą, jis man padeda.. Labai daug turiu anstolių. Šitiek skolų prisirinkau per autobusų kontrolę. Man čia labai „sekėsi“, kone kasdien pakliūdavau.  Kovo mėnesį  klausiau Sodroj, tai paskaičiavo, kad dar liko 8000 eurų mokėti. Tai su draugu pasijuokiam, kad  aš tikriausiai iki grabo lentos mokėsiu. Dabar jau pripratau, o pradžioje labai sunku buvo. Norėčiau, kad mažiau išskaičiuotų.

Dabar yra priimtas naujas įstatymas, teigiantis, kad visiem dializuojamiems žmonėms reikalingas prižiūrėjimas. Iki pensijos man dar toli, tai gaučiau dar 12 eurų. Ir stoviu eilėj būstui ir bendrabučiui, nežinau, ką aš greičiau gausiu.

Dažniausiai dienomis kryžiažodį sprendžiu arba mezgu. Ką daugiau ten veiksi. Kasdien  turiu gulėti tris su puse valandos, tai pradėjau knygas skaityti. Pati mažai vaikštau, į parduotuvę draugas nueina. Dabar noriu, kad koja greičiau sugytų,  daugiau nieko nenoriu. Dirbti norėčiau, bet niekur nepriims su pirma grupe invalidumo. Ir Darbo birža manęs jau nepriima, nes parašyta, jog esu nedarbinga.

Portalas manoteises.lt jungiasi prie kampanijos „Patys kalti?“ ir ragina Seimą keisti tesės aktus taip, kad žmonės, turintys įsiskolinimų, galėtų juos išmokėti. Kampaniją inicijavęs Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklas siūlo mažinti dalį, kuri nuskaitoma nuo darbo užmokesčio, taikyti minimalių vartojimo poreikių dydį bei įpareigoti skolininko skolas tvarkyti vieną antstolį. Taip būtų taupomos administravimo išlaidos, kurios įklampina žmones į dar didesnes skolas, skolininkams liktų lėšų pragyvenimui ir atsirastų galimybė dirbti legaliai, nebijant, kad didžiąją dalį uždarbio teks atiduoti antstoliams. Portale publikuojame žmonių, turinčių skolų ir gyvenančių nakvynės namuose portretus. Ciklą parengė švietimo politikos magistrantūros studentė Agnė Kurpytė ir fotografė Martyna Bakaitė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: