Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Baigiantis kadenciją Seimas leido nuo kitų metų pradėti pensijų reformą.

Seimas trečiadienį priėmė Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisas:už balsavo 55 Seimo nariai, prieš – vienas – liberalcentristas Jonas Liesys, o susilaikė 14 parlamentarų.

Nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje.

Nuo 2016 metų papildomos asmens lėšomis mokamos įmokos dydis būtų 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų, papildomos – iš valstybės biudžeto mokamos įmokos dydis – 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Iki 2013-ųjų rugsėjo gyventojams, dalyvaujantiems pensijų kaupime,teks apsispręsti, kokioje sistemoje – privačioje ar valstybės jie toliau kauptų būsimai pensijai.

Gyventojams savo lėšomis nesutikus mokėti papildomos įmokos, automatiškai nebus, kaip teigta anksčiau, sustabdytas jų įmokų į privačius pensijų fondus pervedimas iš “Sodros”, jie pensiją ir toliau galės kauptis ir “Sodroje”,ir antros pakopos fonduose. Tačiau jeigu gyventojai norės papildomai primokėti ir susikaupti didesnę pensiją, reikės parašyti prašymą.

Jeigu dėl pensijų kaupimo finansavimo sistemos keitimo gyventojai toliau nebenorėtų dalyvauti antros pakopos pensijų fondų veikloje, nuo 2014-ųjų pradžios jie pensiją galėtų kauptis tik “Sodroje”, antros pakopos pensijų fonduose sukaupta dalis ten ir liktų, o gyventojas į juos galėtų grįžti bet kada.

“Sodros” pervedimus į antros pakopos pensijų fondus, kurie nuo šių metų pradžios yra sumažinti iki 1,5 proc., o 2013 metais bus padidinti iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios sumažinti iki 2 proc., bet nuo 2020 metų – padidinti iki 3,5 procentų.

Taip pat numatytos papildomos įmokos – 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio dydžio – vienam iš tėvų, kurie augins vaiką iki trijų metų ir gaus motinystės (tėvystės) pašalpą iš “Sodros” arba bus draudžiami pensijai gauti valstybės lėšomis. Šios įmokos bus dvigubinamos, jeigu būtų auginami du vaikai iki trijų metų ir trigubinami, jeigu trys.

Pensijų reforma Lietuvoje prasidėjo 2004-aisiais. Nusprendusiems joje dalyvauti į pasirinktą privatų pensijų fondą buvo pervedama dalis “Sodros” įmokų – pervedama suma augo, kol 2007-aisiais pasiekė įstatyme numatytą ribą – 5,5 proc. kaupiamosios pensijų įmokos tarifo.

2009 metais pervedimai į pensijų fondus buvo sumažinti iki 2 proc. “Sodros” pervedamos įmokos į fondus nuo 2012 metų pradžios sumažintos dar 0,5 procentinio punkto iki 1,5 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: