© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiandien Vyriausybė pritarė Ūkio ministerijos siūlymui perskirstyti 40 mln. Lt nepanaudotų ES paramos lėšų ir skirti jas priemonei „Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimas energijos gamybai“. Šia priemone bus finansuojami katilinių ir termofikacinių elektrinių modernizavimo ir statybos projektai.

„ES lėšas perskirstome ir nukreipiame būtent šia linkme, nes norime paskatinti kuo platesnį biokuro katilų naudojimą mūsų šalyje, ypatingai tose Lietuvos savivaldybėse, kuriose gyventojai už šildymą moka daugiausia“, – sako ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. – Lietuvos gyventojų labui savivaldybės turėtų aktyviau dalyvauti ir naudodamos ES paramą statyti ar modernizuoti katilines, o vietoje kuro šildymui pradėti naudoti biomasę.“

Skiriant lėšas šiai priemonei tikimasi šalyje paskatinti naudoti kuo įvairesnę ir pigesnę biomasę šilumos ir elektros energijos gamybai, padidinti biokuro šaltinių panaudojimo potencialą ir aktyviau vykdyti technologinę pažangą. Naudojant pigias žaliavas biokuro gamybai, šalies įmonės galėtų prisitaikyti tobulindamos techninius sprendimus ir gaminti modernesnius įvairių pajėgumų katilus, galinčius deginti kuo pigesnes žaliavas.

Ministrų kabineto nuomone, tokių projektų įgyvendinimas savivaldybėse ne tik sumažins šilumos kainas Lietuvos gyventojams, bet ir skatins naujų darbo vietų kūrimą regionuose.

Artimiausiu metu svetainėje www.lvpa.lt bus skelbiamas kvietimas teikti paraiškas dėl projektų finansavimo. Projektų vykdytojai prie projekto įgyvendinimo turės pridėti 50 proc. savo lėšų, maksimali teikiama parama – 6 mln. Lt. Parama bus teikiama konkurso būdu. Vertinant paraiškas prioritetas bus teikiamas toms savivaldybėms, kuriose šildymo kaina yra didžiausia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: