Vilmos Lisauskaitės nuotr. / Lietuvos kariuomenė

Toliau modernizuojant ir atnaujinant Lietuvos kariuomenės pajėgumus Lietuvos kariuomenei perduoti 15 Vokietijos gamintojo „Daimler AG“ specialiosios paskirties AROCS sunkvežimių platformoms ir konteineriams vežti su komplektuojamomis dalimis. „Karinės technikos įsigijimas ir atnaujinamas atgrasymo tikslais yra neatsiejama valstybės saugumo dalis“, – sako krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Jis atkreipia dėmesį, kad krašto apsaugos sistemos pirkimuose karinei technikai įsigyti dalyvauja ne tik užsienio gamintojai, bet ir Lietuvos įmonės, taip sudarant sąlygas plėtotis Lietuvos verslui ir išsaugoti šalyje užsienio investuotojų lėšas. Sunkvežimių AROCS antrojo gamybos etapo darbai buvo vykdomi Lietuvoje, o juos atliko UAB „KMT“.

Vilmos Lisauskaitės nuotr. / Lietuvos kariuomenė

Dar 10 vienetų šių specialiosios paskirties sunkvežimių planuojama pristatyti Lietuvos kariuomenei šių metų pabaigoje taip anksčiau laiko, įvykdant ketveriems metams prisiimtus įsipareigojimus. Sutartį dėl šio tipo 25 sunkvežimių įsigijimo Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos ir Vokietijos gamintojas „Daimler AG“ įgaliotasis atstovas Lietuvoje UAB „Veho Lietuva“ pasirašė praėjusių metų sausį.

Pastaraisiais metai atnaujinant Lietuvos kariuomenės autoparką, iš Vokietijos gamintojo „Daimler AG“ įsigyti vilkikai ZETROS 3643 su priekabomis bei taktinės paskirties penkių tonų keliamosios galios sunkvežimiai UNIMOG U5000.

Vykdant krašto apsaugos sistemos įsigijimus apie 70 proc. gynybos biudžeto lieka Lietuvoje įsigyjant prekes ir paslaugas iš Lietuvos gamintojų bei sumokant mokesčius. Iš užsienio gamintojų dažniausiai įsigyjama ginkluotė ir karinė technika.

Vilmos Lisauskaitės nuotr. / Lietuvos kariuomenė

Apie sunkvežinius  AROCS: 

Sunkvežimiuose AROCS 4142 AK 8×8/4 yra sumontuota „H“ formos konteinerių hidraulinės krovos sistema, pagamintos dvi krovinių pakrovimo-transportavimo platformos, pritaikytos amunicijos transportavimui su uždedamu/nuimamu tentu. Juose taip pat sumontuota ir viena krovinių pakrovimo-transportavimo platforma. Ja galima transportuoti ratines ir vikšrines transporto priemones: HMMWV, MB UNIMOG, Land Rover, M113, kt.

Specialiosios paskirties sunkvežimiai yra naudojami karinėms logistinėms operacijoms, taip pat pasirengti karinėms operacijoms ir kitoms gynybos funkcijoms atlikti. Šie sunkvežimiai gali važiuoti tiek viešaisiais keliais, tiek ir bekele. Gali pervežti ne mažesnį kaip 16 tonų krovinį, savaeigės PzH 2000 haubicos amuniciją, konteinerius, transporto priemones, įrangą, kitas karines atsargas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: