© KaunoZinios.lt nuotr.

Vilniuje prie Seimo sekmadienį po pietų surengtas mitingas “Už mūsų kalbą, tautą ir valstybę” prieš valdančiai koalicijai priklausančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) reikalavimus.

Mitingas nukreiptas prieš LLRA reikalavimus vietovardžius keliomis kalbomis, leisti rašyti asmenvardžius dokumentuose nelietuviškai, taip pat prieš nevienodą lietuvių kalbos egzaminą lietuvių ir tautinių mažumų abiturientams.

“Nepažadėkite, kas Lietuvai nepriimtina. Kas atsitiko, kad mes turime juos mokyti? Aiškina – ką jums reiškia viena raidelė, arba kokia bėdelė dviem kalbomis užrašyti. Atsitiks ir labai daug atsitiks”, – sekmadienį mitinge kalbėjo vienas iš jo organizatorių, Nepriklausomybės Akto signataras Romualdas Ozolas.

Skverelyje prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos sekmadienio popietę apie 14 val. prasidėjusiame mitinge susirinko apie 500 žmonių, BNSinformavo policijos atstovai.

“Vilniaus krašto polonizacijai – ne”, “Tautinė valstybė – vertybė”, “Apginkime protėvių žemę, mūsų valstybinę kalbą ir žemių vientisumą”, “Gatvių pavadinimai – tik lietuvių kalba”, “Reikalauk grąžinti Punsko kraštą”, “LLRA reikalavimams – ne” – skelbė mitinguotojų plakatai.

“Reikia kviesti žmones pasakyti valdžiai – nedarykite to, kas jums nepridera”, – sakė R.Ozolas.

Laikydami Lietuvos vėliavas mitinguotojai būriavosi prie Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos. Keli mitinguotojai buvo iškėlę ir Latvijos valstybės vėliavas, kiti – Tautininkų sąjungos vėliavas. Nepriklausomybės aikštė buvo saugoma policijos pareigūnų.

“Šis mitingas nėra nukreiptas prieš lenkų tautybės bendrapiliečius. Priešingai. LLRA antikonstituciniai siūlymai kiršina visuomenę”, – mitinge kalbėjo kitas akcijos organizatorių Paulius Stonis.

P.Stonis kalbėjo, kad Lietuva nėra “vasalinė”valstybė, o valdžia tampa lenkų įgeidžių tenkintojais.

“Šiandien prasideda kova už Lietuvą, riksimės čia tiek, kiek reikės, kad Lietuva būtų laisva ir ori valstybė”, – sakė P.Stonis.

Prieš mitingą R.Ozolas teigė, kad “nuolaidžiaujančiai valdžiai įgyvendinus visus LLRA reikalavimus, Rytų Lietuvoje gyvenantys lietuviai ir kitoms tautinėms bendrijoms priklausantys piliečiai bus faktiškai paversti diskriminuojama ir engiama mažuma”.

Mitingo “Už mūsų kalbą, tautą ir valstybę” atstovai teigė, kad nebuvo vieno renginio organizatoriaus – dirbo organizacinis komitetas, sudarytas įvairių organizacijų pagrindu. Mitingo reikalavimus pareiškė palaikanti Tautininkų sąjunga.

P.Stonis BNSanksčiau sakė, kad valdančiajai koalicijai keliamas reikalavimas išlaikyti lietuvių kalbos valstybinį statusą, o užsienio politika būtų “adekvati ir remtųsi Lietuvos valstybės interesais”.

Mitingo rengėjai skelbė, esą rengiamas naujas Tautinių mažumų įstatymas patenkins “antikonstitucinius” LLRA politinius reikalavimus ir taip mažumų kalbomis nekalbantys lietuviai laisvoje Lietuvoje prarastų galimybę dirbti valstybės tarnyboje, o Vilniaus ir Šalčininkų rajonai taptų “pažymėtomis nelietuviškomis erdvėmis”.

Vilniaus savivaldybė BNS anksčiau patvirtino išdavusi leidimą iki 3 tūkst. žmonių mitingui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: