Cy Twombly, „Be pavadinimo“ (1970) / @ moma.org nuotr.

Neįgudusiai akiai šis darbas gali atrodyti kaip paprasčiausia keverzonė kreida mokyklos lentoje, tačiau šis amerikiečių dailininko Cy Twombly (Sajaus Tvomblio) paveikslas Niujorko aukcione trečiadienį parduotas už 70,53 mln. JAV dolerių.

Tai rekordinė kaina, kada nors aukcione sumokėta už šio menininko darbą.

“Sotheby’s” pagrindiniame sezono vakaro aukcione, skirtame pokario ir šiuolaikinio meno kūriniams, pasibaigus varžytuvėms dėl Cy Twombly paveikslo nuaidėjo garsūs plojimai.

Paveikslas “Be pavadinimo” (Untitled) iš šio JAV menininko garsiosios “Klasės lentos” (Blackboard) darbų serijos buvo sukurtas 1968 metais aliejaus pagrindu pagamintais statybiniais dažais, vaško kreidele ir pieštuku.

Buvusio armijos šifruotojo ant drobės tapytą darbą aukcionui pateikė garsus JAV kolekcininkas, kuris gautomis lėšomis ketina paremti reformuoto judaizmo šventyklą Los Andžele.

“Sotheby’s” nurodė, kad už šį paveikslą gauta suma yra naujas C.Twombly darbų kainos rekordas. Anksčiau didžiausia aukcione už jo kūrinį sumokėta kaina buvo 69,6 mln. dolerių.

Šis C.Twombly paveikslas tapo neįtikėtinai sėkminga investicija – britų meno kolekcininkas Charlesas Saatchi (Čarlzas Saačis) 1990-aisiais jį pardavė “vos” už 3,7 mln. dolerių.

Aukcionatorius Oliveris Barkeris (Oliveris Barkeris) sakė, kad tokia įspūdinga suma už šį paveikslą trečiadienį buvo paklota todėl, kad jis priklauso garsiajai “Klasės lentos” (Blackboard) darbų serijai, kuri laikoma vienu didžiausių C.Twombly pasiekimų. Šie darbai buvo nutapyti 1968-1970 metais.

C.Twombly gimė JAV Virdžinijos valstijoje, tačiau nuo 1957 metų daugiausia gyveno Italijoje. Jis mirė Romoje 2011-aisiais, būdamas 83 metų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: